John van der Plas, Andrea Kwast en medewerker Tim Homan
John van der Plas, Andrea Kwast en medewerker Tim Homan Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Buitenleven: Tuincentrum Den Helder

Advertorials

Andrea Kwast en John van der Plas (op de foto met bedrijfsleider Tim Homan van de buitenafdeling) zijn sinds 2003 de eigenaars van Tuincentrum Den Helder. Ook Texelaars weten dat steeds beter te vinden en waarderen de kennis en adviezen, waarmee het bedrijf zich onderscheidt. “Het huis en de tuin zijn voor de mensen steeds belangrijker geworden en dat is door de corona nog versterkt. Als je nergens naartoe kunt, ga je toch eens om je heen kijken en denken: ‘Plantjes zijn eigenlijk ook wel leuk’. Zo hebben veel mensen het tuinieren opnieuw ontdekt.”

“En we hebben daar alles voor: plantjes, zaden, gereedschap en tuinvijvers. Ja, ook vissen voor in de vijver. Die zijn op Texel niet te koop. We hebben hier goudvissen, goudwindes en grote en kleine koikarpers. We geven ze aan de Texelaars mee in grote zakken met lucht erin, zodat ze goed met de boot over komen”, lacht Andrea. Vijvers heeft Tuincentrum Den Helder in verschillende maten. “De voorgevormde zijn altijd wat aan de kleine kant, maar velen maken er zelf een. Ze graven een gat in de tuin en doen daar dan folie over. Dat hebben we hier ook, evenals pompen, filters en waterplanten.”

Moestuin

Iets waarvoor de belangstelling de laatste jaren ook is toegenomen, is het inrichten van een moestuin. “Steeds meer mensen worden zich bewust van wat ze eten en willen biologisch voedsel. Met de prijzen van nu is het kweken van groente ook nog eens economisch interessant”, denkt John. Ook in biologisch opgekweekte groenteplantjes kan Tuincentrum Den Helder voorzien en in biologische bestrijdingsmiddelen. Bijvoorbeeld aaltjes; kleine organismen die al etende ongewenste beestjes uitschakelen, zoals emelten, engerlingen en larven van rouwvliegjes. De aaltjes worden op bestelling vers geleverd. “Je moet ze snel ophalen en inzetten, want ze houden het anders niet lang uit”, vertelt John. “Je kunt ze ook maar een beperkte periode gebruiken, afhankelijk van de soort en de tijd van het jaar. Maar nu is het een goede tijd om dat te doen.

Voedingsstoffen

“En behalve biologische bestrijdingsmiddelen moet je dan ook organische mest gebruiken”, gaat John verder. “Het duurt wat langer voordat het werkt, maar het werkt wel langer door. Kunstmest geeft een soort vitamineboost, maar met organische mest is de kans op ziekte en schimmels veel kleiner. Die kun je dus beter gebruiken dan achteraf ziekte te moeten bestrijden. Goede voedingsstoffen zijn belangrijk voor een plant. Als je een terrasplant in een pot zet en alleen maar water geeft, zie je hem langzaam wegkwijnen. Je moet hem dus regelmatig bemesten, dan blijft hij mooi. In goede potgrond zitten al meststoffen. Je moet nooit een plant in bemeste tuinaarde zetten. Die is goedkoper, maar niet goed voor je plant. De voedingszouten nemen dan het water op, waardoor de plant het niet krijgt. Zonde!” betoogt John. “Je kunt wel bemeste tuinaarde gebruiken om grond op te hogen, maar je moet er nooit planten in zetten. Acht van de tien mensen weten dat niet. Ook compost is een goede bodemverbeteraar. Daaruit kan geen onkruid meer ontkiemen.”

Tuinmeubelen

Tuincentrum Den Helder is ruim gesorteerd in tuinmeubelen en barbecues. Ook hier heeft de eivormige keramische barbecue zijn intrede gedaan, van het merk Bastard. “Het is eigenlijk meer een oven”, zegt Andrea. “Wat dat betreft is er nogal wat veranderd in de laatste tien jaar. Toen ging je alleen barbecueën als het zonnetje ging schijnen. Nu kan dit het hele jaar door en we hebben ze dus ook het hele jaar staan. Je kunt er ook veel meer op doen; zelfs een cake bakken, als je dat zou willen. Als je de klep maar dicht houdt.”

Kamer- en tuinplanten

Ook voor kamer- en tuinplanten, bomen en struiken is het complex aan de Texelstroomlaan een vertrouwd adres. De boompjes moeten hier natuurlijk wel bestand zijn tegen het zeeklimaat, maar daar zijn genoeg soorten voor te vinden. Krentenbomen, meidoorns en de groenblijvende olijvenwilg. “Onverwoestbaar en je kunt er ook mooie hagen van maken”, zeggen John en Andrea over deze laatste. “Ook kruiden, zoals rozemarijn en tijm doen het hier goed en, natuurlijk, lavendel en grassen.” De vergroening van tuinen is wel een onderwerp, dezer dagen. In het hele land lopen campagnes als WatZr en Steenbreek, om de verstening van tuinen ongedaan te maken. Tegels eruit, planten erin en een regenton om water vast te houden. Zo doet ieder iets tegen mogelijke wateroverlast of juist langere droogte, nu de klimaatomstandigheden langzaam maar zeker wat heftiger zijn geworden. Tuincentrum Den Helder heeft hier veel aandacht voor, maar wie desondanks zijn tuin wil verharden kan er eveneens terecht. “Keramische tegens zijn de laatste tijd erg in trek, omdat ze geen vuil opnemen. Men wil nu eenmaal gemak en er zijn ook één-componentvoegen, waar geen mieren en onkruid meer doorheen komen. Iets lastiger te verwerken, maar na twee dagen keihard. Erg prettig bij een vakantiewoning, want je wilt nu daar zo weinig mogelijk onderhoud aan hebben.”

Moederdag

Voor Moederdag heeft Tuincentrum Den Helder een keur aan cadeauartikelen voor binnen en buiten. Nog wat nieuws misschien? “Kleine vlinderstruikjes, heb ik net nieuw op de beurs gekocht. Een nieuw product, veertig centimeter hoog, en minihortensia’s, die tot zestig centimeter gaan. En veel mediterrane planten. Mensen zijn gek op lavendel en daar hebben we veel van staan.”

Voor de verzorging van de tuin is er allerlei gereedschap en materieel. Bijvoorbeeld robotmaaiers, op een tijd in te stellen en met wifi aan te sturen. “Als jij op vakantie in Italië zit, kun je met je smartphone thuis de maaier aanzetten en ook de sproeier. We hebben het allemaal in huis.”

Tuincentrum Den Helder
Texelstroomlaan 1, Den Helder
T: (0223) 618858
E: info@tuincentrumdenhelder.nl
I: www.tuincentrumdenhelder.nl

Tekst en foto’s: Henk Cornelissen

Leuke cadeaus voor Moederdag
Een kleurige opstelling van planten bij de entree
Vissen voor in de vijver