Jaap Eelman
Jaap Eelman Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Chaletverhuur Jaap Eelman

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

Op Chaletpark Bregkoog staan 164 chalets van verschillende typen. Tien daarvan heeft de eigenaar van het park, Jaap Eelman, zelf in de verhuur. Al meer dan veertig jaar is dit een vertrouwd vakantieadres. Op 27 maart 1981 werd het park door Jaaps moeder geopend, zelf is hij er sinds 1988 actief. De vernieuwing van het park, die zich in vele fasen heeft voltrokken, is klaar. In de afgelopen winter is er nog weer wat straatwerk gedaan en zijn bij de entree nieuwe bloembakken geplaatst, waardoor het er nog weer even netter uitziet.

De stacaravans zijn op Bregkoog in etappes vervangen door chalets, waarin het jaarrond vakantie kan worden gevierd. Chaletverhuur Jaap Eelman is een aparte onderneming op het park. Van de tien chalets, die Jaap verhuurt, zijn er zeven voor vier personen, hebben er twee vijf slaapplaatsen en is één geschikt voor zes personen. “Drie zijn voorzien van twee toiletten. Daar is veel vraag naar, want als je er met een paar volwassen stellen in zit, is een tweede toilet wel prettig. Al mijn chalets zijn voorzien van een vaatwasser en een combimagnetron en we hebben hier alle Nederlandse en Duitse televisiekanalen”, somt Jaap op.

Televisie-uitzendingen

En nu we het toch over televisie hebben, binnenkort is hij weer op de buis. Bregkoog is vaste klant in ‘Plezier en passie’ van RTL4. Een paar weken geleden zijn er nieuwe opnamen gemaakt. Ook was het park in De Koog vorig jaar te zien in ‘Holland van boven’, een programma van SBS6, waarin om beurten een provincie vanuit de lucht werd bekeken. Voor Noord-Holland werd ingezoomd op Texel.

Familiepark

Het park bestaat inmiddels veertig jaar en is een echt familiepark. Het prijsbeleid is er ook naar. “Ik heb een zomerprijs, een winterprijs en een prijs voor het voorjaar en het najaar. Als het meivakantie of herfstvakantie is, verhoog ik de prijs niet. Zo blijft het te doen voor iedereen en bij een goede bezetting kán het ook gewoon. We hoeven niet het onderste uit de kan te hebben. Ik sta niet boven de mensen in een mooi pak, maar ertussenin. Daar voel ik me goed bij. Ik ben vorig jaar zestig geworden en mensen vragen me wel eens wat ik over tien jaar ga doen. Dat is niet raar, want als je hier een chalet neerzet omdat je het park leuk vindt, vraagt dat een investering. Maar ik moet er niet aan denken, dat een groot concern hier de boel overneemt. Gelukkig heeft mijn dochter Esmee, die nu bijna vijftien jaar is, aangegeven dat ze er wel mee door zou willen gaan. En er zijn veel mensen die hier een chalet willen neerzetten. Ik heb een wachtlijst van bijna vijftig personen.”

Vernieuwing

De vernieuwing blijft dus doorgaan, met het oog op de toekomst. De paden zijn opnieuw geasfalteerd en er is nieuwe verlichting aangebracht. De entree is verfraaid met massieve bloembakken en andere nieuwe beplanting. De speeltuin is splinternieuw en werd vorig jaar voorjaar uitgebreid met het pronkstuk, een speciaal voor Chaletpark Bregkoog ontworpen attractie. “Uniek in de wereld”, zegt Jaap trots over het toestel, dat bijna drie keer zo groot is geworden. De vormgeving doet denken aan geschakelde boomhutten. De uitbreiding werd vorig jaar geplaatst in de voorjaarsvakantie, toen er veel kinderen op het park waren. En die doken er gelijk op, toen de monteurs aangaven dat het kon. Het is een stelsel van kubussen met trappen, klimnetten, schommels en suisbuizen, waarin de kinderen een heel parcours kunnen afleggen. Leverancier Yalp gaf er een speciale naam aan: ‘Magie op Texel’.

Ook voor Texelse kinderen

Van het speelpark mogen ook Texelse kinderen gebruik maken en dat gebeurt volop. “Ze komen hier graag. Ik vraag de Texelaars alleen wel vriendelijk of ze dan hun auto buiten het park willen parkeren, want daar is ruimte genoeg, in tegenstelling tot op het park, waar we alleen plaats hebben voor de auto’s van de gasten.” Er is in de afgelopen winter weer een attractie bijgekomen in de vorm van een betonnen tafel. Daarop kan worden geschaakt en gedamd en mens-erger-je-niet worden gespeeld. Er zitten ook bankjes aan vast, voor toekijkende ouders.

Promotie Texel en De Koog

De filmpjes in de genoemde televisieprogramma’s zijn betaalde items, maar dat heeft Jaap er graag voor over. “Ik doe het niet alleen voor mijn eigen park, maar ook voor De Koog. Ondernemers om ons heen hebben daar ook baat bij. Ik besef dat nogal wat bedrijven het moeilijk hebben gehad door de coronacrisis, maar wij hadden het juist beter dan ooit. Uiteindelijk moeten we het toch samen doen. We hebben elkaar allemaal nodig.” De nieuwe aflevering van ‘Plezier en passie’ op RTL4, waarin Bregkoog een rol speelt, kan worden bekeken op zaterdag 21 mei om 17.00 uur, op zondag 22 mei om 15.00 uur en op zaterdag 25 juni om 15.00 uur.

Chaletverhuur Jaap Eelman

Bosrandweg 197, De Koog

T: (0222) 317430

E: info@chaletbregkoog.nl

I: www.chaletbregkoog.nl

Tekst en foto’s: Henk Cornelissen