Toen Dani als kind met zijn stiefvader mee mocht op de trekker, wist hij: ik word boer!
Toen Dani als kind met zijn stiefvader mee mocht op de trekker, wist hij: ik word boer! Foto: Pepijn Dros

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

10 vragen aan Dani Hoekstra

10 vragen aan

We treffen de kandidaat van deze week op zijn werk bij loonbedrijf TexelSun aan de Marsweg. De jonge Texelaar Dani ‘Pappie’ Hoekstra (21), voorgedragen door Frido Boom, is hier kind aan huis. Ook in zijn vrije tijd is Dani veel op zijn werkadres te vinden. Dani en zijn vrienden hebben op het terrein van TexelSun namelijk hun eigen ‘café’, genaamd AfterSun, waar ze elkaar regelmatig treffen. Ook de twee zoons van Frido behoren tot de stamgasten. En zodoende staan we vandaag op de stoep bij Dani Hoekstra.

Wie is Dani Hoekstra?

“Ik ben geboren in Den Helder, maar ik woon al mijn hele leven op Texel. Mijn ouders zijn Vincent Hoekstra en Sabina de Feijter. Ze zijn uit elkaar gegaan toen ik nog heel jong was. Mijn vader runt twee restaurants in De Koog, Pollo en Tante Sjaan. Toen ik jong was wilde ik heel graag kok worden, maar toen ik een jaar of acht was besloot ik toch dat ik liever boer wilde worden. Dat heeft alles te maken met mijn stiefvader Dirk Roeper, die een boerderij heeft op Akenbuurt. Toen ik als jochie een keer met hem mee mocht op de trekker was ik meteen verkocht. Tot voor kort woonde ik bij mijn moeder en Dirk op Akenbuurt, maar een maand geleden ben ik verhuisd. Ik woon nu in een appartementje boven Tante Sjaan. Het is heel fijn om nu een eigen plekkie te hebben. Het is ook mazzel hebben, want op Texel is het vinden van een geschikte woning niet eenvoudig. Veel van mijn vrienden zijn op zoek naar een huis.”

Hoe zit dat met die bijnaam ‘Pappie’?

“Mijn collega, Marcel van der Sar, wordt zo genoemd en op een gegeven moment begon iedereen het ook naar mij te roepen. Gek genoeg is dat blijven hangen.”

Wil je nog altijd boer worden? 

“Zeker weten! Ik heb al best een hoop ervaring opgedaan. Zo heb ik gewerkt bij Jacco van Leeuwen van Fak Fak, bij de gebroeders Lap van Bute Weste en bij Bert Keijser. Drie jaar geleden ben ik begonnen aan de loonwerkersopleiding op niveau 3 in Hoorn en vorig jaar heb ik deze opleiding afgerond. Toen ik startte met mijn opleiding ben ik bij Marco Witte van TexelSun gaan werken. Dat bevalt me heel goed. Ik kan hier veel leren, want Marco is net als ik geïnteresseerd in landbouwinnovaties. Als het even kan, ga ik met hem mee naar beurzen waar allerlei nieuwe en duurzame landbouwtechnieken en machines worden getoond.”

Ligt jouw toekomst op Texel?

“Ooit hoop ik het landbouwbedrijf van Dirk over te kunnen nemen. Hij heeft ruim vijftig hectare land waarop we onder meer suikerbieten, tarwe en gerst verbouwen. Vorig jaar heb ik voor het eerst mijn eigen uien geteeld op één hectare grond. Ik kreeg natuurlijk wel wat hulp van Dirk en Marco, maar ik moest het wel zelf van A tot Z regelen. Dat was heel leerzaam en leuk om te doen. Je kijkt er toch met heel andere ogen naar als het jouw verantwoordelijkheid is. De opbrengst was buitengewoon goed. Noem het beginnersgeluk, maar van die ene hectare heb ik maar liefst tachtig ton uien gehaald!”

Wat zijn jouw interesses?

“Ik houd erg van sleutelen. Op Akenbuurt heb ik een hoop brommers staan waar ik graag aan sleutel. Mijn eerste auto, een 4x4, staat daar ook. Op een gegeven moment kwam die niet meer door de APK, maar ik wil ‘m graag nog een keer helemaal opknappen. Begin dit jaar zijn we met een groep vrienden en tien getunede auto’s richting de Botnische Golf gereden om deel te nemen aan de Barrel Challenge. Ik ben gek op alles wat een motor heeft. Vind ik prachtig!”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“Dat is café AfterSun op het terrein van TexelSun. We hebben een grote en hechte vriendengroep en we treffen elkaar regelmatig in ons eigen ‘café’. We hebben met z’n allen een drinkspel dat we graag spelen, flunkyball. We zitten dan in een kring en spelen in twee teams. In het midden staat een fles water die moet worden omgegooid met een laars. Als de fles water omgaat, moet het ene team die fles zo snel mogelijk rechtop zetten. In de tussentijd moet het andere team hun biertjes snel leegdrinken. Als dat lukt, heb je gewonnen. En zo gaat dat een hele tijd door. Heel gezellig!”

Wat maakt je blij? 

“Voor mijn werk zaai ik regelmatig allerlei gewassen in. Vervolgens zorg je daar zo goed mogelijk voor. En dan komt op een dag het moment dat je alles ziet opkomen. Als zo’n gewas er dan zo prachtig bijstaat, vind ik dat fantastisch mooi. Echt genieten.”

Waar erger je je aan? 

“Met mijn vrienden gaan we best vaak uit op Texel, maar er is één groot probleem en dat zijn taxi’s. Voor mijn gevoel rijden er sinds corona ’s nachts bijna geen taxi’s meer. Als je dan uit de kroeg komt rollen en naar huis wilt, is er nergens een taxi te bekennen. Dat is toch raar? We hebben wel gehad dat we een taxibedrijf opbelden en te horen kregen dat we twee uur moesten wachten. Dat hebben we nog gedaan ook, maar na twee uur kwam er geen taxi opdagen. Dan ben je wel goed pissig.”

Kun je een boek of film aanbevelen? 

“Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis en kijk graag naar series die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog. Wat ik met name hele goede series vind zijn Band of brothers, The Pacific en Masters of the air. Heel indrukwekkend. Ik vind het belangrijk dat mensen zich verdiepen in de geschiedenis en met name in de Tweede Wereldoorlog.”

Wat staat er op je bucketlist?

“Dan zit ik wel een beetje op de lijn van RF (Frido Boom, red.). Ik zou heel graag een keer naar Amerika willen. Dat lijkt me een fanatische ervaring. En dan met name die Wild West-achtige natuur met grote canyons en van die ghost towns die je daar nog hebt. Ik heb sowieso een voorliefde voor verlaten plekken. In België ben ik een keer naar een oud verlaten ziekenhuis geweest, het Sanatorium du Basil. Een beetje spookachtig maar wel fascinerend.”

Voor een volgende aflevering van deze rubriek wil Dani graag zijn goede vriend Hendrik Broekman voordragen. “Hendrik is meubelmaker en een leuke kerel.”

Tekst: Pepijn Dros