Lisa Winter:
Lisa Winter: "Het leveren van zorg en werken met mensen spreekt me erg aan." Foto: Elisabeth Waverijn

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

10 vragen aan... Lisa Winter

10 vragen aan 10 vragen aan

In een vorige aflevering van deze rubriek werd Lisa Winter voorgedragen als volgende gast. Ze werd ons voorgesteld door Yadira Solano Garro. Zij vertelde over Lisa: “Ze is mondhygiënist en heeft ook een praktijk aan huis. En ik denk dat ze het leuk vindt om mee te doen.” Gelukkig bleek dat laatste ook zo te zijn!

Meer over Lisa

Lisa (32) is geboren en getogen op Texel. Na haar middelbareschooltijd verhuisde ze naar Groningen om mondzorgkunde te studeren. Nadat ze haar studie had afgerond kwam ze weer terug naar het eiland en inmiddels woont ze in De Koog met haar kinderen, Julian van tweeënhalf en Sophia van zeven maanden. Lisa heeft tien jaar lang als zelfstandig mondhygiëniste in Den Burg gewerkt en inmiddels heeft ze dus een praktijk aan huis, maar binnenkort komt daar verandering in.

Hoe dan?

Lisa heeft leuk nieuws. “Per 1 maart ga ik bij de andere mondhygiëniste Natasja Bottema in, aan de Witte Kruislaan. Ik heb er erg veel zin in om met haar te gaan werken, want ik heb altijd alleen gewerkt en heb het wel als een gemis ervaren dat ik nooit collega’s heb gehad. Ik kijk er erg uit naar deze stap en ik mag ook weer nieuwe patiënten aannemen; dat is ook leuk!”

Hoe kwam je tot deze opleiding?

“Ik hield vroeger erg van priegelwerkjes en was vaak bezig met kleine kraaltjes of ander kleine dingetjes. Ik kan me ook echt de hele dag concentreren op zulk soort werkjes. Dus toen mijn beroepskeuze ter sprake kwam, zat ik met mijn ouders aan tafel en vroeg ik wat ik daarmee zou kunnen doen. Ze opperden toen dat tandarts misschien iets voor me was. Zodoende kwam ik bij deze opleiding terecht en had ik bedacht dat ik later misschien nog voor tandarts door zou kunnen leren. Maar het vak beviel me eigenlijk zo goed, dat ik helemaal niet verder wilde als tandarts. Als mondhygiënist ben je natuurlijk preventief bezig, met het schoonhouden van het gebit en het voorkomen van ziektes. Dat vind ik erg leuk om te doen. Terwijl je als tandarts gaatjes moet boren en vullen en kiezen moet trekken; dat leek me echt vreselijk. Later bleek dat je niet eens met deze studie door kon voor tandarts, dus dat kwam goed uit.”

Wil je ooit nog iets anders doen?

“Ik ben een tijdje geleden begonnen aan een opleiding in de verpleegkunde. Het leveren van zorg en werken met mensen spreekt me erg aan en daarnaast is er een tekort aan verpleegkundigen. Maar ik kwam er in het eerste jaar achter dat ik heel veel stage moest lopen. Omdat ik een druk leven heb met een baan en twee kleine kinderen, kon ik dat maar één dag in de week doen. Dan zou ik in totaal zes jaar over de opleiding doen en dat werd me een beetje te gek. Ik vond het wel heel jammer om te moeten stoppen en misschien als er ooit tijd komt in de toekomst, zou ik dat wel willen doen.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?

“Ik houd er erg van om buiten te zijn, zoals wandelen in het bos en met de kinderen op stap gaan. Verder heb ik niet zo veel vrije tijd. Ik heb goede vrienden in de buurt waar ik graag af en toe mee uit eten bij de Sjans of de Smulpot bijvoorbeeld. Daarnaast vind ik het leuk om beestjes te haken voor mijn kinderen en lees ik graag. Op het moment lees ik vooral veel over ontwikkelingspsychologie; dat vind ik heel interessant.”

Wat mis je op Texel?

“De Ikea. En verder mis ik wel kledingwinkels. Ik heb een kledingstijl die niet gemakkelijk op Texel te vinden is, dus daarom bestel ik nu veel online. Voor de kinderen is hier natuurlijk veel te doen, dus mis ik niet zo veel. Misschien zou het leuk zijn als er wat meer toestellen in de speeltuinen zouden zijn. Verder vind ik Texel erg gezellig.”

Waar kom je graag op Texel?

“Vroeger woonde ik aan de rand van het bos, daar kwam ik dan graag met mijn pony. Ik heb veel mooie herinneringen aan die tijd en die plekken. Nu kom ik dus nog steeds erg graag in het bos met de kinderen. Verder kom ik ook graag op het strand; dat vind ik echt heerlijk als het warm is. Maar het Kogerstrand sla ik wel over, want daar is het me te druk.”

Wat is je favoriete reisbestemming?

“Australië. Daar ben ik geweest met mijn ouders als verrassing om mijn zusje op te zoeken, die daar op een cruiseschip zat. We zijn toen meer dan drie weken langs de oostkust van het land gereisd. Dat was de mooiste vakantie die ik ooit heb beleefd. Verder houd ik erg van Frankrijk; daar kwamen we vroeger eigenlijk elke zomer. We gingen dan met de vouwwagen op reis en later met de caravan. Als kind had je daar alles wat je nodig hebt. Er was een zwembad en er was een meertje waar je kon kanoën, of je ging naar kastelen en grotten. Ik weet niet of ik nou nog zo graag zou gaan kamperen, maar ik zou wel graag weer naar Frankrijk willen en dan nu met mijn eigen kinderen.”

Wat staat nog meer op je lijst?

“Ik zou graag een keer naar Nieuw-Zeeland of Thailand willen. Met een goede vriend van mij met wie ik vroeger veel heb gereisd, heb ik al bedacht dat we als de kinderen wat groter zijn, samen nog eens naar Amerika zouden willen om een rondreis te maken. Verder zou ik graag een keer naar de Antillen willen, daar is het lekker warm. Wat me ook nog wel eens leuk lijkt, is om te gaan wintersporten, maar ik heb wel een baan waarbij ik niets moet breken. Dus ik denk dat ik de zwarte piste dan oversla en maar in de après-ski ga zitten!”

Heb je een favoriet jaargetijde?

“De zomer. Van mij mag het wel het hele jaar door 25 tot 30 graden zijn. Alle seizoenen hebben mooie aspecten, maar ik vind de lage temperaturen wel echt een nadeel.”

Voor een volgende aflevering van onze ‘10 vragen aan...’ heeft Lisa ons Andryna van der Vis doorgegeven. “Zij wilde het stokje graag overnemen.”

Tekst: Elisabeth Waverijn