Um Buarapha: "Misschien ga ik ooit terug naar Thailand, maar je kunt de toekomst niet zien"
Um Buarapha: "Misschien ga ik ooit terug naar Thailand, maar je kunt de toekomst niet zien" Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

10 vragen aan... Um Buarapha-Stevens

10 vragen aan 10 vragen aan

Een bijzondere gast, deze week, in de persoon van Um Buarapha-Stevens uit Den Burg. Bijna 28 jaar geleden werd hij geboren in Thailand en op zijn twaalfde verhuisde hij naar Texel. Um werd aan ons voorgesteld door Mike Woerlee van de tattooshop Bring In On, wiens echtgenote Jennifer in hetzelfde pand de barbershop Cut It Off heeft. En daar is Um kortgeleden begonnen als barbier. Ook is hij nog kok bij Kamiel Wissenburg in restaurant De Kastanjeboom.

Wie is Um Buarapha-Stevens?

“Ik ben geboren in een dorp in het noorden van Thailand, bij de grens met Laos. Mijn moeder is Noi Julalak, mijn stiefvader is een Texelaar en heet Richard Stevens. Mijn biologische vader heb ik niet gekend. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik drie maanden oud was. Tot mijn twaalfde jaar heb ik bij Opa en Oma Buarapha gewoond, omdat mijn moeder en haar broer, mijn oom dus, ver van huis moesten werken om voor ons te kunnen zorgen. Mijn moeder leerde Richard kennen toen hij in Thailand op vakantie was. Zij is eerst naar Nederland gegaan om te zien of dat allemaal zou lukken. Toen ik tien jaar was gaf ik aan dat ik ook naar Nederland wilde en is mijn moeder met Oma Stevens naar Thailand gekomen om de papieren in orde te maken. Op mijn twaalfde ben ik uiteindelijk naar Texel verhuisd. Ik woon in Den Burg”

Hoe was dat voor jou?

“Best moeilijk. Ik had al die tijd bij mijn opa en oma in Thailand gewoond. Zij waren tot dan eigenlijk mijn ouders. Maar ik wilde toch graag naar mijn moeder. Ik kwam hier gelukkig in de zomer naartoe. Daardoor was de overgang niet zo groot. Maar het was lastig dat ik de taal niet sprak en de mensen leven hier ook heel anders. In Thailand leef je meer buiten en was ik veel in de jungle. Ik heb ook wel heimwee gehad. Ik miste mijn opa en oma, maar gelukkig heb ik een superlieve stiefvader en Opa en Oma Stevens hebben me ook altijd gesteund. Daar ben ik hun heel dankbaar voor.”

Hoe word je van kok barbier?

“Ik wist op school nog niet wat ik wilde worden. Eigenlijk weet ik dat nog niet, haha. Mijn eerste zomerbaantje was bij Inn de Knip in Den Hoorn. Dat vond ik zo leuk dat ik de mbo-opleiding tot kok-niveau 2 ben gaan volgen. Mijn eerste stage was bij Fletcher in Den Burg en in De Koog en in het tweede leerjaar kwam ik in de keuken van De Kastanjeboom. Daar kon ik blijven werken toen ik mijn opleiding had afgerond. Voor mijn collega’s en bij mezelf deed ik wel eens een ‘opscheertje’, zoals dat heet, omdat ik dat leuk vond, en dat ben ik ook eens gaan proberen bij Jennifer in de barbershop. Ik vroeg haar of ze het mij wilde leren en ik mocht met haar meekijken. Ik ben er dankbaar voor dat ze mij de kans heeft willen geven en de tijd vond om me uitleg te geven, terwijl ze zelf aan het werk was. Ik heb vorig jaar mijn vakdiploma aan de barbierschool Amsterdam-Amstel behaald en sinds 1 januari werk ik als zzp’er in de shop. Voorlopig op vrijdagmiddag en op zaterdag. Mijn werk in De Kastanjeboom ben ik aan het afbouwen. Daar ben ik nog drie dagen. Kamiel vindt het wel jammer, maar hij snapt ook wel dat ik een nieuwe uitdaging wil.”

Wat zijn je hobby’s?

“Een potje voetballen met vrienden en collega’s; dat doen we hier op een veldje. Ook mag ik graag gamen met mijn broertje en af en toe ga ik naar de sportschool.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“Het strand bij De Cocksdorp vind ik een schitterende plek. Ik zit daar vaak in de zomer. Links heb je dan de zonsondergang en rechts de vuurtoren. Dat vind ik het mooiste beeld van Texel. Ik zou hier ook niet veel willen veranderen, als ik het hier een dagje voor het zeggen zou hebben. Dat vragen jullie ook, maar ik kan daar geen goed antwoord op geven. Veel mensen vinden het moeilijk als er dingen om hen heen veranderen. Zo ben ik dan ook weer niet, dat ik ertegen inga. Dat zien we dan wel weer, het is wat het is. Maar ik vind het prima hier. Ik ben tevreden op Texel. Het is goed zo.”

Waar anders zou je willen wonen?

“Dan toch op de boerderij van mijn oma en opa in Thailand. Zij zitten daar nog steeds, op een berg, in een mooie omgeving, lekker rustig. Misschien ga ik ooit terug naar Thailand, als ik zestig of zeventig jaar ben. Ik ben er tenslotte geboren. Maar je kunt de toekomst niet zien.”

Boek, film of muziek?

“Ik lees geen boeken, maar kijk wel veel naar films, op Netflix of in Cinema Texel. Ik heb drie favoriete films: The Joker, Pablo (over Escobar) en King Kong. Actie, inderdaad, ik houd niet van romantische films. Ook kijk ik naar Thaise series, om de taal bij te houden. Hiphop is de muziek waarnaar ik het liefst luister; Drake, Popsmoke, Travis Scott, Gunna, J. Cole, Lil Tecca…”

De bucketlist. Wat staat bovenaan?

“Ik heb mijn broertje een jaar of drie, vier geleden beloofd dat we een keer samen naar Parijs gaan. Dat is nog niet gebeurd, maar het lijkt me geweldig; wel met de hogesnelheidstrein, natuurlijk!”

Je bent kok. Wat eet je zelf het liefst?

“Bijna iedere dag Thais; mijn stiefvader kan ook heel goed rode curry maken, maar bij mijn Opa en Oma Stevens eet ik ook graag Hollands; aardappelen, groente en vlees. Daar moest ik in het begin wel even aan wennen, maar ik vind het toch ook heel lekker. Vooral de jus van Oma Stevens, die is geweldig!”

Heb je een goede raad voor ons?

“Geniet van het leven. Het leven is niet altijd eerlijk, maar wees blij met wat je hebt. Geniet ervan, voordat het te laat is.”

Voor een volgende serie van tien vragen heeft Um ons Rafey Kabore voorgesteld. Ook iemand met buitenlandse roots, maar wel op Texel geboren en getogen. “Hij komt eens in de twee weken bij me knippen en kan mooie verhalen vertellen. Ook hij is lekker bezig. Met wat? Dat moet je hem zelf maar vragen. Ik vind hem een aardige gast.”

Tekst: Henk Cornelissen

‘Het leven is niet altijd eerlijk, maar wees blij met wat je hebt’