Esther Duvekot: “Bijzonder om het ritme van de natuur van dichtbij te mogen meemaken”
Esther Duvekot: “Bijzonder om het ritme van de natuur van dichtbij te mogen meemaken” Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

10 vragen aan... Esther Duvekot

10 vragen aan

Laura Neefjes schoof haar yogadocent Esther Duvekot (35) naar voren voor deze rubriek. Esther studeerde communicatie in Den Haag en ging naar de Kunstacademie in Brussel, maar het lukte de geboren Texelse niet om écht te aarden aan ‘de overkant’. Ze keerde terug naar Texel en vond hier uiteindelijk waar ze al zo lang naar op zoek was: een fijn huis, een leuke baan, een lieve partner én een nieuwe roeping in de vorm Kundalini-yoga.

Wie is Esther Duvekot?

“Ik ben de oudste in een gezin van drie kinderen en ben geboren op Texel. Opgegroeid ben ik in Oosterend en later in Den Burg. Toen ik een jaar of achttien was, liet ik het eiland achter me om te vertrekken naar Haarlem, waar ik zes jaar gewoond heb. Studeren deed ik in die tijd in Den Haag, waar ik een vierjarige opleiding communicatie volgde. Na het behalen van mijn bachelortitel heb ik een aantal cursussen aan de Rietveld Academie in Amsterdam gedaan. Dit deed ik omdat ik heel graag wilde worden toegelaten op een kunstacademie. Ik kon uiteindelijk terecht aan de Luca School of Arts in Brussel. In deze internationaal georiënteerde stad heb ik drie jaar met veel plezier gewoond en gestudeerd. Na allerlei omzwervingen ben ik sinds vijf jaar terug op Texel en woon ik sinds een tijdje heel fijn op Harkebuurt.”

Doe je iets met de opleidingen die je hebt gevolgd?

“Vlak voordat ik naar Texel kwam, maakte ik deel uit van het communicatieteam van het Oerol-festival op Terschelling. Verder heb ik in de loop der jaren een paar keer geëxposeerd met eigen werk, maar op dit moment doe ik eerlijk gezegd niet zo veel met mijn studies. Ik werk bij het Voedselbos, waar ik me bezighoud met het onderhouden van de bomen en planten. Sinds mijn terugkeer naar Texel, heb ik me bovendien verdiept in Kundalini-yoga. Ik geef nu één keer per week les in mijn studio op Harkebuurt. Mijn plan is om dit in het nieuwe jaar uit te breiden met extra avonden, waarvan één bij yogastudio Manu Maya in De Koog.”

Hoe ben je weer op Texel verzeild geraakt?

“Hoewel ik het overal goed naar mijn zin heb gehad, was ik qua wonen, werken en relaties heel erg zoekende. Texel is altijd vertrouwd terrein geweest en ik kon hier in eerste instantie bij mijn moeder terecht. Ik had een klein campertje waar ik graag aan sleutelde en zelfs een tijdje in gebivakkeerd heb. Dat beviel wel en samen met mijn vader ben ik een pipowagen gaan bouwen waarin ik ook enige tijd gewoond heb. Toen er een woning vrijkwam op Harkebuurt, heb ik mijn pipowagen verkocht. In dit tijd ontmoette ik mijn huidige vriend Dirk. En zo kwam opeens alles samen: een fijn huis, een leuke baan bij het Voedselbos, een lieve vriend en mijn yogalessen.”

Wat is Kundalini-yoga eigenlijk?

“Kundalini-yoga is een dynamische vorm van yoga waarin bewustzijn en creatieve energie centraal staan. Het is een combinatie van ademhalingstechnieken, mantra’s en fysieke oefeningen. Mijn lessen bestaan uit een warming-up, de kriya (les), uitgekozen op thema, ontspanning en meditatie. Hoewel het een dynamische yogavorm is, kan iedereen meedoen en op zijn of haar eigen niveau instappen.”

Wat brengt de yoga jou precies? 

“Yoga en dan in het bijzonder Kundalini-yoga zit in mijn hart. Het is echt een passie en een onderwerp waarin ik me wil blijven verdiepen. Het heeft veel te bieden voor mijn lijf en geest maar het geeft me ook veel wijsheid en richting in het leven. Ik vind het ook prettig om die kennis door te geven en te delen met de mensen om mij heen.”

Wat maakt je blij?

“Van buiten zijn en lekker eten word ik vrolijk. Twee dingen die ik combineer in mijn werk voor het Voedselbos. De overvloed van al die bomen en struiken die maar groente en fruit blijven geven, vind ik fascinerend. Heel bijzonder om het ritme van de natuur van dichtbij te mogen meemaken. En koken vind ik heerlijk om te doen. Zo ga ik deze week een pompoentaart met chocolade maken!”

Zijn er boeken of films die je wilt aanbevelen? 

“Van een collega kreeg ik eens het boek ‘De alchemist’ van Paulo Coelho. Een mooi boek met veel wijsheid. Ik kan me nog goed de zin ‘Luister naar je hart en vraag het aan de wind’ herinneren. Op Oerol heb ik de film ‘Captain Fantastic’ gezien over een vader die met zijn kinderen ergens in de middle of nowhere in een bos woont. Ze leven daar helemaal zelfvoorzienend, een beetje zoals de mensen die Floortje Dessing bezocht voor haar tv-programma. Een inspirerende film!”

Is dat een manier waarop je zelf ook zou willen leven?

“Jazeker! Ik hoef niet helemaal afgesloten te zijn van de rest van de wereld, maar een beetje keuvelen op eigen erf en voorzien in mijn eigen levensonderhoud zijn elementen die me wél heel erg aanspreken.”

Zie jij jezelf ooit ergens anders wonen?

“Texel is mijn thuis en voor nu is er voor mij geen mooiere plek denkbaar dan hier. Tegelijkertijd ontdek ik ook graag nieuwe landen en culturen. Zo ben ik twee keer in India geweest en dat land heeft een speciale plek in mijn hart. Dat hele land zindert van de spiritualiteit, kennis en wijsheid. Zo mooi! Binnenkort gaan Dirk en ik naar Indonesië en ook daar kijk ik enorm naar uit.”

Wie nomineer je voor een volgende aflevering?

“Ik wil graag Ilona de Bruijn van yogastudio Mano Maya voordragen. Als gezegd ga ik over een tijdje Kundalini-yoga geven in haar studio in De Koog. Maar buiten het feit om dat we gaan samenwerken vind ik Ilona ook een heel fijne vrouw.”