“Ik vind het mooi om iets bij te dragen aan de gemeenschap”
“Ik vind het mooi om iets bij te dragen aan de gemeenschap” Foto: Berthelina Vlaming

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

10 vragen aan... Willem Wiering

10 vragen aan

Deze week beantwoordt Willem Wiering onze 10 vragen… Michelle van Dompselaar-Grootelaar wees hem in een vorige aflevering aan voor deze rubriek. Ze zei over hem: “Hij is makelaar van beroep en zit nu ook bij de Rotaract. Het lijkt mij leuk om aan Willem het stokje door te geven. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal.”

Meer over Willem

Willem is opgegroeid op Texel en is na de middelbare school gaan studeren aan de overkant. Voor zijn studie woonde hij ongeveer twee jaar op kamers in Alkmaar en vervolgens twee jaar in Haarlem. “Ik heb de hbo-studie Commerciële Economie gevolgd. Hoewel ik de studie erg leuk vond, ontdekte ik tijdens mijn stages dat het werk toch minder bij mij paste. Wel heb ik de studie afgerond en heb ik er daarna voor gekozen een tussenjaar te nemen om te ontdekken wat wél bij me past. Dat werd een erg interessant jaar en ik ben toen in Zuid-Europa op verschillende plekken geweest. Zo heb ik in Sevilla een cursus Spaans gevolgd en ben ik voor kost en inwoning op diverse plekken verbleven. Tijdens dit tussenjaar kwam ik met mensen in contact die een stuk land met een oude woning hadden gekocht om  zelf op te knappen. Dit inspireerde mij erg, want ik zag hoe zij hun creativiteit kwijt konden in het inrichten van hun droomhuis. Naast mijn interesse in economie en marketing houd ik ervan om met mensen te werken. Over de richting die ik op wilde, hoefde ik dan ook niet lang na te denken: de makelaardij. In 2018 ben ik bij Kortekaas & Kooijman makelaars en taxateurs (destijds TM Vastgoed) begonnen bij de receptie. Sinds het voorjaar ben ik Register-Makelaar en energielabeladviseur.”

Hoe ben je makelaar geworden?

“Makelaar is een vrij beroep, dus iedereen mag zich in principe makelaar noemen. Echter kent het vakgebied veel verschillende disciplines en ik ben blij dat ik daarvoor opgeleid ben en mijn diploma heb behaald. In het begin werkte ik alleen op de receptie om bezichtigingen in te plannen. Na een jaar ben ik gestart met de opleiding tot makelaar en dit betekende voor mij overdags werken, ’s avonds in de boeken en wekelijks naar Amsterdam voor school. Tijdens de coronaperiode kon dit gelukkig online. Het leuke van het werken als makelaar op Texel is dat de sfeer gemoedelijk is en de ons-kent-ons sfeer maakt het erg vertrouwd. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod aan recreatiewoningen en er zijn veel mensen van de overkant die hier een vakantiewoning willen kopen. Die combinatie maakt het werk heel divers.”

Waarom wilde je graag op Texel wonen?

“Toen ik aan de overkant woonde kwam ik in de weekenden graag terug naar Texel. Ik hield altijd de band aan met het eiland, had op Texel bijbaantjes en kwam terug om vrienden en familie te zien. Toen ik in Zuid-Europa was, merkte ik hoe fijn het eigenlijk is om vrienden en familie dichtbij te hebben.”

Waarvoor ga je graag naar de overkant?

“Ik vind het leuk om af en toe van het eiland af te gaan. Om bijvoorbeeld op de hoogte te blijven van de trends in Amsterdam en om in de stad een terrasje te pakken met vrienden. Concertbezoeken vind ik af en toe ook leuk. Zo was ik twee jaar geleden met een groep vrienden naar Pinkpop en dat was erg gaaf. Als je op Texel woont is een festival wel handig, want dan hoef je maar één keer van het eiland af om meerdere optredens te zien.”

Houd je van reizen?

‘’Ik vind het vooral fijn om op Texel te wonen, het eiland heeft zoveel te bieden en ik voel me hier thuis. In september ben ik drie weken in Argentinië geweest. Dankzij het Spaans dat ik heb opgepikt tijdens mijn tussenjaar, kon ik mezelf daar aardig redden. Af en toe op avontuur gaan vind ik leuk, maar als dat niet kan is het ook prima. Een vakantie hoeft voor mij trouwens niet altijd ver, ik vind het ook leuk om op de camping in Drenthe te staan.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“De Bollekamer en de Hors. Ik vind het heerlijk om daar te wandelen, ook tijdens de herfst en de winter. In de zomer kom ik uiteraard graag op het strand.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?

“Eigenlijk vind ik het heerlijk om lekker thuis te zijn. Ik woon in het centrum van Den Burg en kijk uit op de Weverstraat. Er is altijd wel reuring op straat en mijn vrienden komen vaak langs. Vrijdags heb ik meestal zaalvoetbal, we hebben een gezellig vriendenteam. Sinds het voorjaar ben ik actief bij de Rotaract. Met de Rotaract richten we ons op het goede doel en organiseren we verschillende activiteiten, zoals de Wishparty en het Pietendorp. Ik vind het mooi om op die manier iets bij te kunnen dragen aan de gemeenschap.”

Wat voor muziek luister je graag?

“De Top2000 muziek vind ik erg leuk. Pearl Jam en Nothing but Thieves vind ik gave bands. Maar ook naar wat rustigere muziek zoals Ben Howard en Bon Iver luister ik graag. De muziek op Radio 2 vind het leukst.”

Wie verdient er een grote pluim?

“Mijn moeder. Ze is inmiddels al een aantal jaar De Texelse bijlesjuf. Na jarenlang voor de klas te hebben gestaan, geeft ze nu één-op-één les. Ik vind het knap wat ze allemaal aan het doen is. Ze heeft hard gewerkt om dit op te zetten en helpt veel kinderen met haar werk.”

Wie geef je door als volgende gast?

“Jolanda Goud. Ze is een oud-collega van mij en heeft samen met haar partner, uit Zuid-Afrika, Restaurant Freya overgenomen. Daar zit ze nu een half jaar, ik ben benieuwd naar wat ze te vertellen heeft en hoe het met haar gaat.”

Tekst: Elisabeth Waverijn, foto: Berthelina Vlaming