
10 vragen aan... Ricky Drijver
10 vragen aanVoor deze week stelden we tien vragen aan Ricky Drijver. Hij werd voor deze rubriek doorgegeven door zijn grootvader Jack Betsema, die uitgebreid vertelde over zijn avonturen op en onder het wateroppervlak. Dat Ricky een passie heeft voor duiken en watersport, is dus geen verrassing. Hij geeft ons een inkijkje in zijn leven als professioneel duiker.
Meer over Ricky
Ricky (32) is geboren en getogen op Texel. “Drie jaar geleden heb ik mijn vriendin Anne leren kennen, inmiddels mijn verloofde, en sindsdien verdeel ik mijn vrije tijd tussen Texel en Schagen. Op mijn veertiende ben ik begonnen met duiken, via mijn opa. Op school vond ik lassen altijd leuk; metaaltechniek was ook zeker een richting die me aansprak. Die twee dingen wilde ik graag combineren en dat is me in mijn werk gelukt, dus dat is heel fijn.”
Wat doe je als professioneel duiker?
“Ik werk offshore als beroepsduiker vanaf een duikschip, bij boorplatformen en olie- en gasproductievelden. Daar doen wij het onderhoud, variërend van reparaties tot het lassen of koppelen van leidingen. Alles wat boven water gebeurt bij een oliebedrijf, gebeurt onder water ook en het werk dat we doen is dus heel divers. Sinds 2014 werk ik voor mezelf, daarvoor was ik in dienst bij een bedrijf en was ik soms wel vier maanden weg van huis. Dat hoeft voor mij niet zo nodig meer. De laatste jaren zit ik veel in Noorwegen. Dan ben ik drie weken van huis en dan weer minimaal drie weken thuis. Voor die tijd ben ik wel heel de wereld over geweest, van Indonesië tot Angola tot Mexico. Om een beeld te geven van hoe het eraan toegaat: mijn collega’s en ik worden als we onder water gaan met vier teams van drie man in een drukkamer opgesloten, waar we dan meestal drie, maximaal vier weken in zitten. De laatste tijd in Noorwegen werk ik veel rond de 120 meter diepte met een team van drie man gedurende zes uur onder water. Na die zes uur komt onze aflos, dus het volgende team, en zo gaat het dan 24 uur per dag door. De decompressie, het omhoog gaan terug naar de oppervlakte, duurt vanaf 120 meter ongeveer vijf dagen.”
Hoe besteed je graag je vrije tijd?
“Duiken. Maar thuis dan om te kijken wat bij wrakken onder water te vinden is. Zo ben ik begonnen met mijn opa en tegenwoordig gaan we er nog steeds graag op uit met m’n familie. Op het water ben ik ook graag; om te kitesurfen, bijvoorbeeld. Verder ga ik graag een rondje fietsen op de mountainbike. Het liefst ben ik buiten de deur. In de weken dat ik thuis ben probeer ik weer in te halen wat ik dan een paar weken niet heb gedaan. Zoals mijn vrienden en familie opzoeken en samen met mijn vriendin leuke dingen doen.”
Wat kom je voor onderwater leven tegen?
“Vaak heb je weinig zicht onder water, maar voel je wel van alles. Dan weet je dus niet wat er precies rondzwemt. We hebben wel gehad dat er walvishaaien om ons heen zwommen; die kun je moeilijk missen. Voor grote dieren ben ik niet bang, maar ik let wel altijd goed op kleine visjes die stekels hebben of giftig kunnen zijn. Het is wel eens gebeurd dat een collega is gestoken, dat is erg pijnlijk. Omdat we onder water werken zijn we allemaal medisch opgeleid en hebben we een dokter aan boord. Als ons iets gebeurt duurt het best lang voordat we bij een ziekenhuis zijn.”
Wat kun je doen op de dagen dat je reist onder water?
“Bellen, filmpjes kijken en boeken lezen. Je kunt gelukkig wel thuis contacten. Ik heb wel eens op plekken gezeten waar dat niet kon, dan duurt de decompressie wel erg lang. Omdat je een paar weken geen zonlicht ziet, kom je daarna vaak wel vrij bleek en vermoeid thuis. Dan kan het wel een paar dagen duren voordat ik me weer fit voel.”
Maak je wel eens iets bijzonders mee op je werk?
“Ik was in Nigeria aan het werk en van de klant voor wie wij werkten, was een klein sleepbootje omgeslagen met dertien mensen erin. Toen moesten wij zoeken naar de mensen die daarbij waren verdronken. Niet zo’n leuke klus dus. Maar na drie dagen vonden collega’s van mij een man in het schip die nog leefde! Hij zat, denk ik, op dertig meter diepte onder in het schip in een luchtbel. Wel heel bijzonder om dat mee te maken.”
Heb je een favoriete plek op Texel?
“Texel blijft wel echt mijn thuis; ik vind het hele eiland mooi en heb niet echt één favoriete plek. Ik loop bijvoorbeeld graag bij Ceres met mijn honden en kom graag op het strand. De haven vind ik, vooral in de zomer als er wat reuring is, een leuke plek om te bezoeken.”
Wat vind je minder fijn aan Texel?
“Ik vind het jammer dat er zo weinig woningen voor starters op Texel zijn. Verder vind ik zelf de beperking van de boot soms lastig. Aan de andere kant hoort de boot ook juist wel bij de charme van het eiland en voelt het wel altijd als thuiskomen als je aan een bakkie koffie zit en richting Texel vaart.”
Heb je een favoriete reisbestemming?
“Twee jaar geleden zijn we op Zakynthos geweest, dat was een heel leuke vakantie. En een paar maanden geleden zijn we op rondreis gegaan door Californië. We hebben drie weken rondgereden met een auto en een tentje op het dak. We hebben wel vijfduizend kilometer afgelegd. Toen hebben we de nationale parken in en langs de kust van Californië bezocht en bij de Grand Canyon heb ik mijn vriendin ten huwelijk gevraagd, dus dat was een bijzonder mooi moment. En ik zou graag nog een keer naar Kaapstad willen om te kitesurfen.”
Wie geef je door als volgende gast?
“Anna Smit; ze is ongeveer een jaar geleden gestart met haar eigen pedicuresalon. Ze is een goede vriendin van ons en het leek haar leuk om in de krant te staan!”