“Ik mis op Texel echt een goed sushirestaurant”, bekent Matty Former
“Ik mis op Texel echt een goed sushirestaurant”, bekent Matty Former Foto: Gerard Timmerman/Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

10 vragen aan... Matty Former

10 vragen aan 10 vragen aan

Deze week staat Matty Former in onze ‘10 vragen aan…’ in de spotlight. Jorrit Koenen zei over haar: “Zij is nog jong en is nu al voor zichzelf begonnen met een winkeltje in Den Hoorn. Ze verkoopt daar handgemaakte spullen van koeienhuid en leer. Daarnaast werkt ze ook een aantal dagen in de week bij mij. En verder is zij actief in de kartwereld.” Een dame die van aanpakken houdt, dus. “Ik, stilzitten? Ho maar!” zegt ze zelf.

Meer over Matty

Matty (20) is een geboren en getogen Texelse. Na de OSG is ze naar Den Helder gegaan om een opleiding tot logistiek medewerker te doen. “Ik heb toen twee jaar in één gedaan, omdat ik dacht: ‘Dan ben ik sneller van school af’. De schoolbanken zijn niet aan mij besteed”, lacht Matty. “Op school was ik het beste in het creatieve gedeelte. Dat is wel grappig, want mijn ouders hebben daar niets mee. Waar het vandaan komt? Geen idee! Maar vier jaar geleden ben ik begonnen met ‘Made by Matty’, het maken van leren spullen. En nu heb ik mijn eigen winkeltje naast het huis van mijn moeder.”

Hoe ben je voor jezelf begonnen?

“Ik ben begonnen met het maken van sleutelhangers en wikkelarmbanden. Daarna heb ik een bak met reststukken van koeienhuid gekocht. Daarvan ben ik riemen gaan maken en toen was er geen rem meer. Daarna ben ik steeds grotere dingen gaan maken. Nu heb ik tassen, kussens, portemonnees en van alles en nog wat. Er zijn veel mensen die bij me komen en spullen op maat willen en ik vind het heel leuk om daar over na te denken en daarmee bezig te zijn.”

Eigen winkel

“Ik heb twee jaar op de markt gestaan en sinds februari heb ik mijn eigen winkeltje in de Herenstraat in Den Hoorn. Ik ben wel van aanpakken. Mijn moeder had gezegd dat ik deze plek naast het huis kon gebruiken. Na twee uur was de steeg leeg en de dag daarna stond ik er te schilderen. En dat gaat lekker; de winkel loopt goed. Mensen weten me wel te vinden! Nu doe ik vooral verkoop via Facebook, omdat het heel rustig is. Maar in het seizoen wil ik weer op donderdag en op zaterdag opengaan. Uiteindelijk zou ik wel een winkel in Den Burg willen, maar voor nu ben ik heel tevreden met wat ik heb.”

Samenwerkingen

“Op Texel heb ik een aantal samenwerkingen lopen en ik werk samen met een vriendin die een schapenvachtenhandel in Oldenzaal heeft. Ik verkoop dingen van haar en zij verkoopt dingen van mij. Verder kom ik al vanaf kleins af aan al op Ameland en daar is ook een winkeltje waar dingen van mij verkocht worden.”

Wat is je favoriete vakantiebestemming?

“Dat is dus Ameland. Elk jaar in de herfstvakantie gaan we daar heen met de hele familie van mijn stiefvaders kant. Dat is zeker dertig man tegenwoordig. Aanhang, kinderen, kleinkinderen, vrienden, er komen steeds meer mensen mee. Ik vind dat heel erg leuk. Ameland is echt anders dan Texel. De reis is veel langer en als je daar op het hoogste duin staat, kun je beide kanten van het eiland zien.”

Wat doe je nog meer voor werk?

“Sinds november werk ik bij Bos en Duin, daar maak ik het appartementencomplex schoon. Verder werk ik bij huishoudservice MIEP. Ik maak ook nog schoon in een bed & breakfast en een chalet. Verder heb ik nog twee particulieren bij wie ik schoonmaak. De rest van de tijd ben ik bezig met ‘Made by Matty’.”

Hoe ben je begonnen met karten?

“Vorig jaar ging ik voor het eerst naar een karthal en toen sloeg bij mij een vonk over. Ik vond het heel erg leuk en begin maart heb ik mijn eigen kart gekocht. Mijn moeder zei nog: ‘Zou je dat nou al wel doen?’ maar ik ben wel zo dat ik, als ik iets wil, er dan ook echt voor ga. Ik deed nog mee aan de volleybalcompetitie, maar dat heb ik opgezegd. Dat werd eigenlijk steeds minder leuk en dat heb ik dertien jaar gedaan. Daarna ben ik me op het karten gaan richten. Nou is mijn kart zwart met roze, want ik wil toch wel laten zien dat ik een meisje ben. Ik rijd met één andere meid tussen allemaal mannen. Het is een heel leuke groep, de jongste is vier jaar en de oudste is rond de zestig.”

Wat vind je lekker om te eten?

“Ik ben geen lastige eter. Spaghetti is altijd goed en verder houd ik erg van sushi. Verder kijk ik het hele jaar uit naar de oliebollen; daar kun je me wel voor wakker maken.”

Is er iets wat je mist op Texel?

“Sommige winkels. Ik ga wel graag naar Alkmaar, bijvoorbeeld, om te shoppen voor kleding. Ik vind het aanbod daar leuker dan hier. Verder mis ik ook wel echt een goed sushirestaurant op Texel.”

Wie draag je voor als volgende gast?

“Sandra Koopmans. Ik run samen met haar een B&B. Ze is net juf geworden bij de Jozefschool, heeft een eigen bedrijf in voetreflextherapie en ze heeft ook nog drie kleine kinderen. Ze is oorspronkelijk Texelse, is een tijd van het eiland af geweest en is nu met haar gezin weer terug.”