Afbeelding
Foto: Lisselotte Schoo

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

10 vragen aan... Ralph Slik

10 vragen aan

Al van jongs af aan vormt sport de rode draad in het leven van Ralph Slik (28). Ralph is één van de defensieve steunpilaren van het Texelse zaalvoetbalteam dat op het allerhoogste niveau acteert. Doelman van datzelfde team en goede vriend ‘Ali’ Smit stelde voor om Ralph aan het woord te laten in deze rubriek.

Wie is Ralph Slik?
“Ik ben (helaas) geboren in Den Helder, maar woon al bijna mijn hele leven op Texel. Tot mijn derde jaar woonden mijn ouders in polder Het Noorden, vlakbij de molen. Daarna zijn we verhuisd naar Oudeschild en vervolgens zijn we, toen ik naar de middelbare school ging, verhuisd naar Den Burg. Tegenwoordig woon ik in Den Burg samen met mijn vriendin Jette Oosterhof. Na mijn middelbare school ben ik begonnen aan de studie ‘Sport, lifestyle & gezondheid’ in Haarlem. Dat werd geen succes, omdat ik vrijwel elke mogelijkheid aangreep om op en neer naar Texel te gaan. Na een tussenjaar heb ik vervolgens een soortgelijke studie opgepakt, maar dan in Groningen.”

Wat betekent sport voor jou?
“Fysiek bezig zijn zat er bij mij al heel vroeg in. Ik was amper negen maanden oud toen ik begon met lopen. Als ik mijn ouders moet geloven, ging ik niet veel later met mijn loopfiets het vals plat ter hoogte van de molen op, om vervolgens met een noodgang naar beneden te sjezen. Niet lang daarna raakte ik in de ban van voetbal. De hele dag was ik bezig met de bal en natuurlijk wilde ik niets liever dan ‘op voetbal’. Bij Texel mocht dat pas vanaf zes jaar, maar bij ZDH deden ze daar niet moeilijk over. Vierenhalf jaar oud was ik tijdens mijn eerste training bij ZDH en sindsdien heb ik altijd gevoetbald.”

“Momenteel speel ik alleen in de zaal. Ik heb een aantal promoties meegemaakt, waaronder die naar de eredivisie. Voetbal speelt een belangrijke rol. We houden er zelfs rekening mee als we een paar dagen weg willen. We checken dan eerst de voetbalkalender of het uitkomt.” 

Wat doe je voor werk?
“Ik werk in Groningen als manager en coach bij CrossFit Noord. Elke maandag, dinsdag en woensdag ben ik daar fysiek aanwezig en geef ik les. Daarnaast heb ik ook allerlei leidinggevende en administratieve taken die ik deels vanaf Texel doe. Sinds kort werk ik op donderdag- en vrijdagochtend bij een fysiotherapeut op Texel waar ik mensen begeleid bij het opbouwen van kracht tijdens bijvoorbeeld een revalidatie. Maar het leeuwendeel van mijn tijd werk ik voor CrossFit Noord. Dat ik bij CrossFit Noord terecht ben gekomen heb ik eigenlijk aan het voetbal te danken.”

“Op het moment dat ik in Groningen ging wonen voor mijn studie, kon ik niet meer elke voetbaltraining op Texel meedoen. Wel ging ik nog elk weekend naar het eiland om te voetballen, maar al snel merkte ik dat ik minder fit en minder explosief was. In eerste instantie ben ik fanatiek gaan fitnessen. Daar werd ik sterker van, maar ook veel trager. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en zo kwam ik bij CrossFit terecht. CrossFit is een manier van trainen die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in een trainingsvorm. Tijdens trainingen worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier onder een hoge intensiteit uitgevoerd. Dat werkte voor mij veel beter. Zo kon ik fit blijven, zonder dat het ten koste ging van mijn voetbalkwaliteiten.”

Wat is je favoriete plek op Texel?
“Tot vorig jaar zomer was dat het strandhuisje van Jette’s familie bij paal 15, waar we dit jaar helaas geen gebruik van hebben kunnen maken. We baalden daar ontzettend van dat het huisje er niet kon staan, en we merkten ook dat we wat minder naar het strand gingen. Jammer! Hopelijk is er in het komende seizoen weer ruimte om het strandhuisje neer te zetten.”

Waar word je blij van?
“Sporten! Lekker voetballen, trainen, bewegen; even mijn zinnen verzetten. Dat heb ik écht nodig. Eén jaar geleden raakte ik na een val met mijn mountainbike geblesseerd aan mijn schouder waardoor ik een tijd niet mocht sporten, dat was heel zwaar. Zowel voor mijzelf als voor Jette, want als ik niet sport kan ik chagrijnig worden.”

Wat is je favoriete voetbalclub?
“Ajax is de club van Jette en mij. We genieten van de manier waarop Ajax wil spelen; aanvallend en met zelfvertrouwen. Ik heb een zwak voor spelers als Timber en voorheen De Ligt. De rust die zij uitstralen als ze alles voetballend proberen op te lossen vind ik indrukwekkend.”

Waar erger je je aan?
“Mensen in het verkeer die denken dat ze alleen op de wereld zijn. Laatst nog reed ik op de Pontweg toen de auto voor mij opeens vol op de rem ging staan om even een mooi plaatje te schieten. Niet alleen hinderlijk, ook gevaarlijk!”

In welk ander land zou je willen wonen?
“Wij hoeven hier niet weg; onze familie en vrienden zitten vlakbij. Wel zou ik graag met Jette een keer naar Canada reizen. De natuur, de ruimte en ook de mentaliteit van de Canadezen spreekt mij enorm aan.”

Welk boek, film of muziek wil je ons aanbevelen?
“Tijdens mijn vakantie neem ik altijd wel een boek mee. Ik ben vooral geïnteresseerd in boeken over oorlog of militaire geschiedenis. Een aanrader wat mij betreft is ‘A man’s search for meaning’ van Viktor E. Frankl. Dit boek gaat over de manier waarop de schrijver een concentratiekamp tijdens de tweede wereldoorlog overleefde. Psychologie speelt een grote rol in dit boek, en dat vind ik een boeiend onderwerp waar ik ook vanuit mijn vak als coach graag over lees.”

Wie nomineer je voor onze volgende aflevering?
“Etienne van Bennekom is de man van mijn moeder en de vader van mijn broertje Jesper en zusje Michelle. Hoewel ik hem goed ken, ben ik benieuwd wat hij te vertellen heeft. Zeker nu hij onlangs een grote switch heeft gemaakt qua werk.”