Afbeelding
Foto: Pepijn Dros

10 vragen aan... Eric Besseling

10 vragen aan

De liefde bracht Eric Besseling (38) ruim zes jaar geleden naar Texel. Even daarvoor had een Texelse vriend - Sjoerd Ruares - hem gevraagd mee te gaan naar Texelblues; ‘Dat vind je tof’. Tijdens dat bluesfestival liep hij Pasquale Balk tegen het lijf die Eric compleet van zijn sokken blies. Onlangs deed Pasquale haar verhaal in deze rubriek, deze keer is het Erics beurt. 


Wie is Eric Besseling?

“Ik kom uit Schellinkhout, een West-Fries dorpje in de buurt van Hoorn. Hoewel ik altijd opensta voor nieuwe ervaringen heb ik daar toch ruim dertig jaar gewoond. Toen ik Pasquale voor het eerst ontmoette tijdens Texelblues was ik zwaar onder de indruk van haar verschijning. Daarna bleef ze maar door mijn kop spoken. Uiteindelijk vroeg ik Sjoerd om haar nummer, maar dat wilde hij niet geven. ‘Kom maar een keer naar Texel, dan zorg ik dat jullie elkaar treffen’, zei hij. Dat is gebeurd en sindsdien ben ik hooked. Nog geen half jaar later ben ik naar Texel verhuisd en sindsdien zijn we samen. We hebben een zoontje - Lode - van vier en binnenkort krijgt hij er een broertje of zusje bij.”

Wat doe je voor werk?

“Ik ben geschoold als klassiek timmerman en werk ook al jaren als timmerman. Op een gegeven moment deed ik een paar klussen voor de eigenaar van een aantal coffeeshops in Amsterdam. We raakten bevriend en hij vroeg of ik zin had om mee te gaan naar Portugal, waar hij een strandhuis had gekocht dat opgeknapt moest worden. Voorwaarde was wel dat ik mijn waterpas en duimstok thuis zou laten. Hij zag dat ik te veel in een keurslijf zat en wilde me daarvan bevrijden. Dat is gelukt, want in Portugal heb ik de creatieve timmerman in mezelf ontdekt en dat is voor mij echt een openbaring geweest. Sindsdien werk ik het liefst creatief of intuïtief. Op Ruigoord, een creatieve vrijhaven onder de rook van Amsterdam, heb ik tijdens een festival een mooi functioneel object gemaakt. Zo kwam ik weer terecht bij Expeditie Robinson, waar ik samen met een team vijf jaar op rij de sets voor de opdrachten heb gebouwd. Te gek natuurlijk, zo’n bounty-eiland als werkplek, maar op een gegeven moment was ik het zat om elk jaar vier à vijf maanden van huis te zijn. Ik heb toen besloten uitsluitend nog op Texel te werken dat is wat ik nu doe. Sinds kort heb ik een prachtige werkplaats op de Slotskolk in Oosterend.”

Wat bedoel je precies met creatief timmerwerk?

“In principe kan ik alle soorten timmerklussen aan; van deuren, kozijnen en trappen tot meubels, interieur en inrichting. Ik vind het dan het allerleukst om met een opdrachtgever een plan te maken en samen tot iets moois te komen. Het is dan wel zaak dat er dan iets van een ‘klik’ is, anders stokt zo’n creatief proces al snel. Mooi voorbeeld is een klant voor wie ik veel werk heb gedaan. Ik raakte toevallig met hem aan de praat op het strand en tijdens het gesprek bleek hij zijn B&B te willen verbouwen. We hebben toen ideeën uitgewisseld waar hij enthousiast over was en ik ben aan de slag gegaan. Inmiddels heb ik zijn hele huis van voor tot achter verbouwd. Verder werk ik graag met materialen die voorhanden zijn. Zo heb ik net een mooie werktafel voor mijn zus gemaakt van een oud houten rek van Mantje. De een ziet alleen een paar oude balken vol gaten en zaagsnedes, maar in die onvolkomenheden zie ik juist een patroon voor een mozaïek op het tafelblad. Als ik een object maak, is het wel zaak dat esthetiek en functionaliteit altijd samengaan.”

Hoe bevalt het leven op Texel?

“In het verleden was ik erg onrustig en stond ik altijd ‘aan’. Ik was hier nog maar een paar maanden toen mijn moeder zei: ‘Je kijkt zo anders uit je ogen’. En dat klopt, op Texel en bij Pasquale heb ik de rust gevonden en dat vind ik heerlijk. Heel af en toe steekt de onrust nog wel de kop op, maar niet zo vaak meer.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“De Slufter vind ik prachtig, vooral als je erin loopt en dan op het linkerduin gaat staan; dat uitzicht is te gek. De Hors vind ik ook prachtig. Poeh! Ik kan nog wel tien plekken noemen.”

Wat is je grootste passie?

“Surfen! De vrijheid die je ervaart tijdens het windsurfen of kitesurfen is met geen pen te beschrijven. De kracht van de wind en de golven voelen en er dan in meegaan; dat is zo’n intens en machtig gevoel! Van alle sporten die ik heb mogen beoefenen is surfen het summum. En ik weet waar ik over praat, want ik heb altijd veel gesport; fietsen, zwemmen, boksen, volleybal, tennis.”

Waar ben je trots op?

“Mijn broertje Will Besseling is een van beste golfers van Nederland. Om te komen waar hij nu is, heeft hij keihard moeten knokken en diepe dalen overwonnen. Ik ben trots als hij tijdens de grootste golftoernooien ter wereld strijdt tegen alle cracks om de titel.”

Wat houdt je op dit moment -naast werk- bezig?

“Allereerst de zwangerschap van Pasquale. Ik vind het ontzettend leuk dat we straks een tweede krijgen. Verder wil ik me in de toekomst inzetten voor jongeren die buiten de boot dreigen te vallen. Als vrijwilliger heb ik al een keer een jongen onder mijn hoede gehad. Ik vond het mooi om te zien hoe iemand in korte tijd kan groeien als je maar een beetje aandacht geeft. Dat zou ik graag vaker doen.”

Waar erger je je aan? 

“De politiek en al het gekonkel in de wereld. Het is allemaal zo ongrijpbaar en je hebt er als individu geen enkele invloed op. Ik probeer goed te zijn voor de mensen om mij heen en bij mij in de buurt. Dan kun je in ieder geval wat voor elkaar betekenen. Het nieuws volg ik eigenlijk al niet meer. Ik lees eigenlijk alleen de kranten op Texel. Dát vind ik wel leuk, om te weten wat er lokaal zoal speelt.”

Wie zou je graag terugzien in een volgende aflevering? 

“Jaap Kooger. Ik werk regelmatig samen met Jaap en dat gaat heel goed samen. Leuk om zijn verhaal te horen.”

Tekst & foto: Pepijn Dros

“Op Texel heb ik de liefde en de rust gevonden”