Yessica Haker
Yessica Haker Foto: Tessa Krijnen-Betsema

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

10 vragen aan... Yessica Haker

10 vragen aan

Yessica Haker is een ondernemende jonge vrouw die als grafisch ontwerper aan de weg timmert. “Als ik door Den Burg loop zie ik winkels waarvoor ik de huisstijl heb gemaakt. Dat maakt me blij!” Tot voor kort was ze ook werkzaam als leidster op de kinderopvang. Die baan heeft ze opgezegd om te beginnen aan een nieuw avontuur in de conceptstore van Tessa Krijnen - Betsema. Een mooie aanleiding om Yessica aan het woord te laten.

Wie is Yessica Haker?

“Ik ben geboren in Den Helder, en op een paar jaar na woon ik al mijn hele leven op Texel. Samen met Lars Bosma heb ik twee kinderen, Teun (4) en Sam (1). Vier jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen als grafisch ontwerper. Mijn bedrijf heet Kleinebij Ontwerp en je kunt bij mij terecht voor een huisstijl, logo, trouw- en geboortekaartjes en drukwerk. Binnenkort ga ik mijn werk als grafisch ontwerper combineren met werkzaamheden voor Depot 33. Het fijne van deze combi is dat ik Tessa kan helpen met de winkel, maar dat er ook een plek in de kas is om samen ideeën uit te werken!”

Wilde je altijd al grafisch ontwerper worden?

“Nee, eigenlijk niet. Als kind vond ik heerlijk om op Texel te wonen, maar in mijn pubertijd vond ik het vooral saai en wilde ik graag naar de overkant. In die periode deed ik Zorg & Welzijn op de OSG. Mijn klasgenoten waren van plan om zich na de middelbare school aan te melden op het ROC in Den Helder voor een studie tot verpleegkundige of pedagogisch medewerker kinderopvang. Ik twijfelde of dat wel iets voor mij was. Mijn docent destijds - René van Niedek – vroeg waarom ik niet iets ging doen met mijn creativiteit. Het was hem opgevallen dat alles wat ik inleverde er tip top uitzag. Dat zette me aan het denken, en zo kwam ik uiteindelijk niet terecht op het ROC in Den Helder maar op het mediacollege in Amsterdam. Ik vond een woning in Alkmaar en na vier jaar rondde ik mijn studie af en ging ik terug naar Texel.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“Het centrum van Den Burg. Ik spreek regelmatig af met vriendinnen voor een lekkere koffie of om naar het park te gaan met de kinderen. Dat geeft me dat ‘stadse’ gevoel wat ik hier soms een beetje mis.”

Waar word je blij van?

“We wonen aan de rand van het centrum van Den Burg en het leuke daarvan is dat vrienden spontaan komen aanwaaien. Dan gaan we lekker in de tuin zitten en gaat de barbecue aan. Van dat soort spontane gezelligheid word ik echt gelukkig.”

Waar kun je je aan ergeren?

“Ik vind het storend dat mensen zich zo snel negatief uitlaten over nieuwe initiatieven. Of het nu gaat over de Skool, de Groeneplaats of de Stenenplaats; mensen klagen steen en been terwijl er ook veel goede dingen over te zeggen zijn. Natuurlijk gaat er wel eens het een en ander mis, maar ik vind de Groeneplaats mooi geworden en ik ben ook blij met een nieuw en fris schoolgebouw.”

Welk boek, welke film en welke muziek beveel je aan?

Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini. Het gaat over een jong meisje dat wordt uitgehuwelijkt aan een veel oudere man. Later komt er nog een mooie vrouw bij hen wonen wat leidt tot veel jaloezie bij beide vrouwen. Later komen ze erachter dat ze elkaar nodig hebben om sterk te zijn tegen de vreselijke houding van de man. Het is een heftig verhaal maar met een mooie boodschap. Qua muziek ben ik vrij allround, al heb ik een zwak voor blues omdat mijn opa dat vroeger vaak opzette. Ik ga al vanaf mijn zestiende naar het bluesfestival op Texel. Hoewel mijn vriendinnen vroeger nooit met me mee wilden, ging ik toch. De sfeer is altijd zo goed.”

Wat wil je ooit nog een keer doen?

“Als mijn kinderen wat ouder zijn, wil ik ze graag de wereld laten zien. Ik heb zelf ervaren hoe leerzaam reizen is omdat je met andere culturen en gebruiken in contact komt. Zo ben ik bijvoorbeeld op mijn negentiende naar India gegaan voor een fotografieproject. Ik was helemaal op mezelf aangewezen en dat heeft me veel gebracht. Ook heb ik samen met Lars een half jaar gereisd door Bali, Australië en Nieuw-Zeeland. Van alle landen waar we zijn geweest heb ik wel wat opgestoken.”

Wie is het grote voorbeeld in je leven?

“In augustus vorig jaar is mijn opa Dirk Haker overleden. Een fantastische opa en een lief mens. Hij was altijd goed voor iedereen en deed veel vrijwilligerswerk. Mijn reislust en creativiteit en heb ik van hem. Op zijn fiets is hij de halve wereld over gegaan. Ook deed hij niet aan zinloze cadeaus. Zo maakte hij bijvoorbeeld altijd zelf cadeaus van hout. Ik heb veel van hem heb geleerd over het leven en hoe je om kunt gaan met andere mensen.”

Waar kunnen we je ‘s nachts voor wakker maken?

“Ik ben gek op sushi! Helaas is er geen echt sushi-restaurant op Texel en daarom maak ik het soms zelf. Ik ben sowieso gek op exotisch eten, maar op Texel blijft dat lastig. Wel heb ik een topadresje voor Turks eten. In de Willem van Beierenstraat woont een Turkse man die op gezette tijden Turks kookt. Zijn pide - een soort Turkse pizza - is heerlijk!”

Wat is je vroegste herinnering?

“Omdat mijn vader - Peter Haker, de slager - in het hoogseizoen niet weg kon, vierden we altijd vakantie op Texel. Als kind was ik daarom elke zomer te vinden op ‘t Woutershok en de herinneringen daaraan koester ik. Het was fantastisch! Dat bewijst maar weer dat je met jonge kinderen niet per se ver weg hoeft te gaan om een mooie tijd te hebben.”

Wie nomineer je voor een volgende aflevering?

“Stephanie Bosma-Rijk. Ze werkt als online marketeer bij 53 Graden Noord en houdt zich voornamelijk bezig met het schrijven van teksten. Het lijkt me leuk als zij nu eens een keer geïnterviewd wordt.”

Tekst: Pepijn Dros