Sander de Haan, met zoontje Levi
Sander de Haan, met zoontje Levi Foto: Thera Tjepkema

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

10 vragen aan... Sander de Haan

10 vragen aan

Sander de Haan (33) uit Den Burg woont samen met Thera Tjepkema en hun zoontje Levi. Sander is ruim drie jaar geleden zijn eigen cateringbedrijf begonnen: De Haan Foodservice. Drie weken geleden kwam Job van Willigenburg aan het woord in deze rubriek en hij wilde het stokje graag doorgeven aan zijn zwager, Sander de Haan. 

Wie is Sander de Haan? 

“Ik ben geboren op 11-11-88 in Groningen en opgegroeid in het Drentse Zuidlaren. Zo rond mijn twintigste belandde ik op Texel waar ik aan de slag ging in de keuken van De Compagnie. Het was eigenlijk een zomerbaantje, maar het beviel me hier uitstekend. Ik ben geloof ik nog één winter teruggegaan naar het noordoosten van het land maar ben daarna op Texel blijven plakken. Het klikte hier gewoon heel goed met de mensen. Ik heb nu bijna drie jaar een relatie met Thera Tjepkema en vorig jaar is onze zoon Levi geboren. Verder speel ik bij SV Oosterend. Nog een paar wedstrijden en dan hang ik mijn voetbalschoenen voorgoed aan de wilgen. Het is heel erg jammer, maar het lichaam wil niet meer.”

Wat kun je vertellen over je eigen bedrijf?

“Het is nu ruim drie jaar geleden dat ik voor mezelf begon met De Haan Foodservice. Ondanks corona zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zeker nu Thera sinds begin dit jaar deel uitmaakt van het bedrijf. Door haar werk bij onder meer Bij Jef, het Kookatelier en de Eilandkeuken beschikt ze over een schat aan ervaring. Zo is ze een expert op het gebied van wijn, wat natuurlijk perfect aansluit bij onze filosofie van catering op maat, waarbij in principe alles bespreekbaar is. We vinden het leuk om met klanten mee te denken, zodat de catering tijdens het evenement volledig op hun wensen is afgestemd. Daarnaast hebben we ook een foodtruck die we mee kunnen nemen op locatie, en een aantal mobiele pizzaovens. De pizza’s zijn een succesnummer, want iedereen - van jong tot oud- lust pizza. En zeker die van ons, want we werken uitsluitend met verse producten. Zo tover je je feest of achtertuin binnen notime om tot klein-Italië. Ook de pizza- en bierproeverij, die we samen doen met biersommelier Sil van Dijk, valt goed in de smaak.”

Wat is je favoriete plek op Texel? 

“Het Wad. Samen met twee vrienden heb ik een bootje waarmee we regelmatig gaan vissen. Ik vindt het heerlijk om op het Wad achter de zeebaarzen aan te gaan. Het allermooiste is om ’s ochtends heen te gaan en dan de zon op te zien komen. Zo stil, zo mooi! Het is voor mij dan ook dé plek om tot rust te komen en te ontspannen.”

Waar word je blij van?

“Ik ben gek op koken en gezelligheid. Thera en ik vinden het leuk om dinertjes te geven voor vrienden. De ene keer pakken we uit met een mooi diner, waarbij ik los ga in de keuken en Thera de lekkerste wijn uitzoekt, de andere keer maken we pizza´s in de tuin met een biertje erbij.”

Wat ergert je het meest?

“Dat is een lastige.. Ik kan namelijk best een mopperkont zijn, maar meestal is dit wel met humor. Als ik om mij heen kijk zie ik dat het persoonlijke contact met de toeristen steeds minder wordt. En ik het snap het; bedrijven worden steeds groter, er is minder personeel en het eiland wordt alleen maar drukker. Maar toch zit het me dwars, want bij ons draait het juist om dat persoonlijke contact, de gezelligheid en het verwennen van gasten. Voor mij geldt: als ik geen tijd heb voor de mensen, neem ik de klus niet aan. Ik kan dan immers niet de kwaliteit en service bieden waar ik voor sta.” 

In welk ander land zou je het liefst wonen?

“Als er ooit een kans voorbij zou komen om naar het zuiden van Spanje te vertrekken zou ik daar zeker wel serieus over nadenken. Een heerlijk land. Het klimaat, het eten en de natuur trekken mij enorm. En met tweeënhalf uur vliegen ben je er al! Maar voorlopig zitten we lekker op Texel.”

Welk boek, welke film of welke muziek beveel je aan?

“Ik ben absoluut geen lezer en dat terwijl mijn moeder - Gera Folkers -  inmiddels al twee boeken heeft geschreven. Maar zelfs die heb ik niet gelezen. Sorry mam! Ik zeg altijd gekscherend dat ik wacht tot ze worden verfilmd. Wel houd ik heel erg van muziek en dan met name het Nederlandse lied. Van Boudewijn de Groot tot Hazes, van Wim Sonneveld tot Peter Beense. Mijn favoriete nummer is ‘Testament’ van Boudewijn de Groot.” 

Wat wil je doen waar je nog niet aan toegekomen bent?

“Ons plan was om in juli van dit jaar een lunchroom te openen in De Koog. Tessa Betsema, een goede vriendin van ons, heeft daar een pand waar ze binnenkort een soort lifestylewinkel gaat openen. In die winkel zouden wij naast onze cateringactiviteiten een lunchroom beginnen. Helaas is dat door alle coronaperikelen niet van de grond gekomen. Heel erg jammer, maar hopelijk komt van dit uitstel geen afstel.”

Wat is je vroegste herinnering? 

“Wat ik me nog heel goed kan herinneren is de eerste keer dat ik ging vissen, samen met mijn broer. Met een visdraadje hadden we van twee takken hengels gemaakt. Met stukjes brood als aas zijn we toen ergens bij een sluisje gaan zitten vissen. Na een tijdje hadden we beet en haalden we een voorntje omhoog. Het was een heel klein visje, maar we waren er onwijs blij mee!”

Volgende gast? 

“Voor de volgende keer wil ik graag onze goede vriendin Tessa Betsema opgeven. Als gezegd gaat ze binnenkort een eigen winkel openen in De Koog. Tessa is heel bescheiden, maar het lijkt me leuk als ze iedereen nu al kan laten weten wat haar plannen zijn.”

Tekst: Pepijn Dros

Foto: Thera Tjepkema

“Het Wad, ‘s morgens vroeg
is voor mij dé plek
om te ontspannen”