Job van Willigenburg
Job van Willigenburg Foto: Pepijn Dros

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

10 vragen aan Job van Willigenburg

10 vragen aan

Job van Willigenburg (35) en Laura Tjepkema zijn onlangs op Texel komen wonen met hun twee zoons Samuel en Otis. Het stel neemt binnenkort het boerenbedrijf van Laura’s ouders - Koos en Paulien Tjepkema-Riteco - over. Jeroen Prummel was nieuwsgierig naar de plannen van zijn nieuwe buurman.

Wie is Job van Willigenburg?

“Ik ben geboren en opgegroeid in Haarlem. Daarna heb ik in Leiden Culturele Maatschappelijke Vorming (CMV) gestudeerd en een docentenopleiding Omgangskunde gevolgd waar ik Laura ontmoette. We werden verliefd, trouwden en besloten een huis te kopen in Haarlem. Hier zijn onze twee prachtige zoons geboren. Al snel kwamen we erachter dat twee drukke banen en het hebben van een jong gezin moeilijk te combineren zijn. Toen de kans zich voordeed om het boerenbedrijf van Laura’s ouders over te nemen, hebben we na lang wikken en wegen besloten om er vol voor te gaan.”

Hoe kiest een Randstedeling voor een bestaan als boer? 

“Ik werk al acht jaar met plezier als docent Horeca op een praktijkschool en was totaal niet bezig met het runnen van een boerderij. Tot Koos ons overviel met de vraag of wij nog iets wilden met de boerderij. In eerste instantie zagen we dat niet gebeuren. We hadden een druk maar fijn leven en genoten volop van de geneugten van de stad. Gaandeweg begonnen we echter steeds sympathieker tegenover het idee te staan. Tot we op een dag tegen elkaar zeiden: ‘Hoe vaak krijg je nu de kans om een boerderij over te nemen?’ Laura is opgegroeid met de lammerij en weet dus precies wat ze kan verwachten. Ik heb inmiddels ook al enige ervaring. Zo organiseer ik al enige tijd een jaarlijkse werkweek op Texel. Ik vind het prachtig om die stadse jeugd te laten zien waar hun eten vandaan komt. En niet alleen kijken, hè? Op een boerderij laat je je handen wapperen. Als je ziet wat jonge mensen in een week tijd kunnen leren over werken maar ook over zichzelf, daar is wat mij betreft de kiem gelegd voor dit avontuur.”

Wat zijn jullie plannen?  

“We gaan het bedrijf eerst samen met Koos runnen, zodat hij al zijn kennis met ons kan delen. En we hebben veel plannen. Meest concreet is kamperen bij de boer. We hopen deze zomer al te kunnen proefdraaien met de camping. Omdat we geïnspireerd zijn door de film ‘Biggest Little Farm’ willen we kijken hoe we zelfvoorzienend kunnen zijn. Verder zijn we van plan een zorgboerderij te beginnen, waarbij we ons richten op arbeidsmatige dagbesteding voor jongeren. Laura en ik komen allebei uit deze hoek. Het is onze droom, de werkzaamheden op de boerderij te koppelen aan zorg, duurzaamheid en educatie.”

Heb je al een favoriete plek op Texel? 

“Hoewel ik de grilligheid en de weidsheid van de Slufter erg mooi vind, is vooralsnog maar één plek favoriet en dat is de boerderij. Vijf jaar geleden zijn wij hier getrouwd en dat was een fantastisch feest. Er liggen hier nu al zo veel mooie herinneringen en daar komen er nog veel meer bij.”

Waar word je blij van en waarom? 

“Als je mensen in hun kracht zet, ontstaan er mooie dingen. Tijdens de werkweek zie ik telkens weer dat als leerlingen op de boerderij aankomen en alles vies en smerig vinden. Een week later hebben ze alle schroom van zich afgeworpen en zó veel geleerd. Zo steekt de één zijn hand in een schaap gestoken om een lam te halen terwijl een ander een maaltijd kookt met verse producten. Dat ben ik niet alleen blij, maar ook heel trots!”

In welk ander land zou je het liefst wonen en waarom?

“Ik ben net naar Texel verhuisd om een boerderij over te nemen. Telt dat ook? Mijn ouders hebben me veel van Europa laten zien, terwijl Laura me al meenam naar Indonesië en Zuid-Amerika. Ik vind het heerlijk om te reizen en ik wil nog veel meer van de wereld zien. Maar wonen doe ik op Texel. Voorlopig heb ik veel te veel zin om er hier wat moois van te maken.”

Is er een boek, film of artiest die je wilt aanbevelen?

“Van Laura mag ik mezelf geen lezer noemen. Als ik een boek lees moet er wel een beetje humor in zitten. Herman Brusselmans bijvoorbeeld of de boeken over J. Kessels van P.F. Thomése. Films kijk ik ook wel, maar mijn hart ligt bij de muziek. Met name in Leiden was ik er enorm mee bezig. Ik liep stage bij een platenlabel genaamd Mindbender Music en was actief bij het lokale radiostation Radio Broedplaats. Zo organiseerde ik sessies waarbij lokale bandjes optraden voor de radio. Later heb ik ook nog een muziekprogramma op de lokale tv gepresenteerd. Ik houd van allerlei muziek, maar heb een voorkeur voor rock en de sixties. Echte bandjes dus. Voor Rammstein mag je me altijd wakker maken.”

Wie is je grote voorbeeld in je leven? 

“In mijn tienerjaren leerde ik een vrouw kennen die in het buurthuis allerlei leuke dingen organiseerde. Haar naam was Marijke en ze bleek CMV gestudeerd te hebben. Later kwam ik daarachter toen ik dat zelf ging studeren. Ze was altijd vrolijk en deed in mijn ogen alleen maar leuke dingen, zoals zingen in een ska-bandje. Echt een tof wijf. Helaas is ze veel te vroeg overleden. Maar de manier waarop zij in het leven stond inspireert mij tot op de dag van vandaag.”

Wat ga je het meest missen aan de stad?

“De bakker om de hoek! ‘s Ochtends vroeg op m’n pantoffels even een vers broodje halen, dat is er hier op Oosterwael aan de Oostrenderweg helaas niet bij.”

Wie nomineer je voor de volgende aflevering?

“Ik ken nog niet zo heel veel mensen hier, maar mijn zwager Sander de Haan is een vrolijke kerel die sinds enige tijd aan de weg timmert met zijn eigen bedrijf: De Haan Foodservice.”

Tekst en foto: Pepijn Dros