Valentijn Hillen met dochter Annabel
Valentijn Hillen met dochter Annabel Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

10 vragen aan Valentijn Hillen

10 vragen aan

Deze week draait het om Valentijn Hillen uit Den Burg in onze rubriek 10 vragen aan. In een vorige editie gaf Janneke Goënga het stokje door aan haar buurvrouw, maar het bleek dat zij dat toch liever niet wilde. Uiteindelijk kwam Janneke via-via terecht bij Valentijn, die het wel zag zitten om wat over zichzelf te vertellen.

Meer over Valentijn

“Ik ben een Texelaar, maar ben wel geboren in Den Helder. Dat kon niet anders, want ik ben de helft van een tweeling; Alexander Hillen is mijn tweelingbroer. Toentertijd moest je daarvoor ook al naar het ziekenhuis in Den Helder. Ik ben wel op Texel opgegroeid en ben na mijn schooltijd gaan werken in de horeca. De eerste twee jaar heb ik op het eiland gewerkt. Ik ben begonnen bij de Smulpot in Den Burg, daarna werkte ik in hotel Opduin in De Koog. Vervolgens ben ik naar de vaste wal gegaan. Ik heb een aantal jaren rondgereisd en heb in onder andere Nieuw-Zeeland en België gewoond, waarna ik uiteindelijk weer op Texel terecht ben gekomen.” Valentijn is sinds 2009 weer op het eiland en woont samen met zijn dochter, de achtjarige Annabel, in Den Burg.

Werken in de keuken

“Toen ik klein was wilde ik altijd al wel iets creatiefs doen. Vroeger wilde ik graag tekenaar worden, maar de kunstacademie werd het niet. Dus ging ik op zoek naar een ander vak. Ik ben altijd aan het koken geweest en dat is ook heel erg creatief werk. Mijn vader was hobbykok en mijn oma kon ook heel goed koken. Dat is me wel met de paplepel ingegoten. Sinds mijn terugkeer op het eiland heb ik gewerkt bij de Taveerne en hotel Greenside in De Koog en bij Paal 15 aan het Westerslag. Nu werk ik bij de Texelse Branding aan de Vismarkt in Den Burg, voornamelijk overdag; dat is heel fijn. Het is ook handig, omdat mijn dochter bij mij woont. Dan ben ik in de avond thuis, dus dat is perfect. Mijn werkgever, Evert Malschaert, heeft ook genoeg leuke en nieuwe ideeën, dus ik zit er wel goed!”

Wat voor gerechten maak je graag?

“Ik vind eigenlijk alles wel leuk om te maken. Vroeger was ik heel erg van de Franse keuken; zo heb ik het geleerd. Ik heb vijf jaar in het Kurhaus gewerkt in Scheveningen. Daar leer je een bepaalde manier van koken en dat is dan hoe je denkt dat het hoort. Maar toen ging ik reizen en daarbij kwam ik erachter dat het ook heel anders kan. Je neemt dan van alles mee in je bagage en het eten dat je maakt wordt dan al sneller fusion. Ik vind het ook leuk om soms niet te moeilijk te denken. Zo heb ik nu bijvoorbeeld een sapje dat ik heel vaak drink, met ingrediënten met allemaal dezelfde kleuren: sinaasappelsap, wortel, kurkuma en gember. Dat past heel goed bij elkaar. Ik ga ook wel eens naar Chef’s Revolution in Zwolle, waar allerlei lezingen worden gegeven door chefs van over de hele wereld. En daar was een spreker die vertelde: ‘Soms kun je ook gemakkelijker denken over wat er past bij het vlees dat je serveert. Een wild zwijn eet bijvoorbeeld eikeltjes, paddenstoelen en kastanjes. Als je dat soort dingen erbij serveert, dan past dat heel goed.’ Ik vind het heel erg leuk om zo over eten te denken.”

Heb je een bijzondere familietraditie?

“Vanaf dat ik een jaar of vijf zes was, ging ik met mijn vader elke zondag in de herfst een rondje door het bos om paddenstoelen zoeken. Dat had mijn vader weer geleerd van een Poolse mevrouw. Mijn vader is een maand voordat mijn dochter werd geboren overleden en nu zet ik die traditie met haar voort. Ik vind het best bijzonder dat we dat doen en ik heb dat ook vast laten leggen op mijn arm als een soort eerbetoon aan mijn vader. Daarbij staat ook een familierecept in zijn handschrift.”

Wat zou je graag nog een keer willen doen?

“Voornamelijk reizen. Het is het plan dat mijn dochter en ik met kerst in 2024 naar Nieuw-Zeeland gaan. Ik heb daarvoor ook een countdown in mijn telefoon staan; dat vindt ze heel leuk. Het is mooi om daar naartoe te werken en ernaar uit te kijken.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Bootcampen vind ik heel erg leuk om te doen. Verder besteed ik graag tijd met mijn dochter. Ik houd er ook erg van om de zee in te duiken. Ik ben niet zo dat ik elke dag ga, maar ik neem ook wel eens een duik in de winter. Daarnaast vind ik het leuk om met mijn planten bezig te zijn. Ik heb nu geen tuin, maar ik vind het wel leuk om buiten en binnen wat mooie planten te hebben.”

Wat lees je graag?

“Voornamelijk kookboeken. Er zijn wel een paar boeken die favoriet zijn, zoals van Escoffier, de grondlegger van de Franse keuken, René Redzepi, de chef van Noma in Kopenhagen en Alex Atala, een chef uit São Paulo. Verder lees ik graag biografieën. Op het moment ben ik nog bezig met die van Dave Grohl van de Foo Fighters.”

Wat voor muziek vind je leuk om te beluisteren?

“Ik luister graag naar bands als de Foo Fighters en Pearl Jam. Vroeger luisterde ik ook wel graag naar de hardere trash metal en hardcore punk, ik ga met mijn broer en een andere maat af en toe nog naar zo’n concert. Maar meestal luister ik nu naar wat rustigere muziek, die je ook wel op de radio hoort.”

Favoriete plek op Texel? 

“Paadje veertien. Als je het Turfveld voorbijgaat en richting Paal 12 gaat, kun je een eenrichtingsweg in. Daar wandel je een stuk door het bos en door de duinen en kom je uit op het strand bij Paal 14. Daar ga ik ’s zomers vaak zwemmen met mijn dochter. Het is een lekker rustig plekje.”

Volgende gast?

“Erwin Kossen uit De Koog. Ik ken hem van bootcamp en hij heeft altijd praatjes voor tien. Dus ik ben wel benieuwd naar wat hij allemaal te vertellen heeft!”

Tekst: Elisabeth Waverijn