10 vragen aan André Meerkerk
10 vragen aan André Meerkerk Foto: Texelditweekend

10 vragen aan André Meerkerk

10 vragen aan
Deze week vertelt André Meerkerk meer over zichzelf in de 10 vragen aan.... Hij werd voorgedragen door Divya Prasath Ravikumar, die over hem zei: “Hij is een oud-collega en een van mijn goede vrienden op Texel.”

Meer over André
André groeide op in Krimpen aan de Lek, tussen Rotterdam en Gouda. “Als we kleren moesten kopen of iets dergelijks gingen we naar Rotterdam. Daar was je in een halfuurtje met de bus. De middelbare school heb ik in Capelle aan den IJssel gevolgd. Daarna ben ik bodem, water en atmosfeer gaan studeren in Wageningen. In eerste instantie vond ik meteorologie het interessantst, maar ik heb uiteindelijk bodemkunde gekozen. Het leek me namelijk best saai om veertig jaar lang in de weerkamer te gaan zitten. Meteorologie is nogal een passieve wetenschap, waarbij je veel aan het bestuderen bent. Je hebt niet zo veel invloed op wat er gebeurt. Binnen de bodemkunde kun je je beziggehouden met het bodembeheer, het is een wetenschap die je veel meer kunt toepassen, dat trok mij heel erg.”

Promotie in België
“Ik ben na mijn studie gaan promoveren in België, in Louvain-la-Neuve. Dat is best een interessante universiteit. In de jaren 60 ontstond aan de universiteit in Leuven ruzie tussen de Franstaligen en de Nederlandstaligen, waarna de Franstaligen besloten een eigen universiteit op te zetten. De plaats Louvain-la-Neuve werd daar eigenlijk omheen gebouwd. Voordat de universiteit er was, lagen daar slechts een paar boerderijen, dus de universiteitsstad is vrij snel gegroeid. Toen ik er voor het eerst kwam, was ik best wel gecharmeerd van de plek. Na mijn promotie ben ik teruggegaan naar Nederland. Ik wilde niet verder in de wetenschap en kon in Wageningen aan het werk bij Nieuwland, een bedrijf dat ik tijdens mijn studie was tegengekomen.”

Naar Texel
“In Wageningen ben ik gaan werken als adviseur geo-informatie; dat heb ik in totaal tien jaar gedaan. In 2011 ben ik daar mijn partner, Michiel, tegen het lijf gelopen. Toen wij elkaar leerden kennen was hij wethouder en in 2016 zijn we naar Texel verhuisd, omdat hij hier een bijzondere baan kon krijgen. Ik heb toen nog een tijdje bij het hoogheemraadschap gewerkt en daarna kon ik een baan op Texel krijgen. Hier heb ik twee jaar bij Zilt Proefbedrijf gewerkt, waar ik wetenschap kon combineren met IT. Ik vond het leuk me hierin te ontwikkelen en de IT van een klein bedrijf op te zetten en te beheren. Inmiddels werk ik al meer dan twee jaar in Schagen bij Veko Lightsystems. Daar produceren we lichtlijnen. Technologisch is het niet extreem ingewikkeld, maar er komt wel het een en ander bij kijken. Ik beheer er de IT-systemen, waar eigenlijk alles in geregeld wordt, van het voorraadbeheer, tot urenregistratie en bedrijfsprocessen. Ik vind het leuk dat ik me daar met de hele organisatie bezighoud en met alle afdelingen en alle processen in aanraking kom.”

Muziekcarrière?
“Ik mocht op de basisschool een instrument kiezen. Toen heb ik nog getwijfeld tussen de harp en de gitaar, maar koos uiteindelijk voor de gitaar. Op mijn achtste ben ik begonnen en ik had wel aanleg voor de gitaar. Ik heb de keuze gekregen daarin te gaan studeren, maar ik heb dat niet gedaan. Ik wist niet zeker of dat verstandig zou zijn, en of dat leven mij zou passen. Als je als klassiek gitarist echt succesvol bent, word je, denk ik, al snel eenzaam. Als je doorbreekt, ga je van hotelkamer naar hotelkamer om je kunst te vertonen. Dat beeld trok mij niet. Ik ben naast mijn studie altijd muziek blijven maken en heb nog een jaar vooropleiding mogen doen aan het conservatorium in Arnhem. Daar heb ik heel erg veel geleerd. In Wageningen heb ik nog een tijd lang gitaarles gegeven. Het was een ideale combinatie, een paar dagen in de week met muziek bezig te zijn en daarnaast een goede baan te hebben. Sinds ik op Texel woon, ben ik eigenlijk wat minder actief muziek aan het maken. Maar als mensen het leuk vinden, kunnen ze me best bellen. Het lijkt me wel leuk, een paar leerlingen les te geven.”

Wat voor muziek luister en speel je graag?
“Ik luister van popmuziek tot allerlei klassieke muziek. Ik ben erg fan van Bach; voor de gitaar en luit maakte hij vrij briljante werken. Ze zijn technisch moeilijk en muzikaal zijn ze heel mooi. Maar er komt natuurlijk ook steeds nieuwe muziek uit. Recent heb ik Janelle Monáe ontdekt, dat vind ik ook heel erg gave muziek. Prince is ook één van mijn helden, niet alleen als artiest maar ook als muzikant.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?
“Sinds ik op Texel ben, ben ik weer veel meer aan het schaken. Ik zit hier op schaakvereniging En Passant en ben daar penningmeester. In deze tijd schaken we af en toe thuis via het internet met de club. Ik vind het erg leuk om te doen, maar je kunt er wel heel veel tijd aan verliezen.”

Wat lees je graag?

“Ik lees eigenlijk van alles. Ik heb zoveel boeken thuis, dat ik geen bibliotheek nodig heb. Er is nog van alles wat ik nog niet gelezen heb. Een aantal jaar geleden heb ik Island van Aldous Huxley gelezen. Dat gaat over een utopisch eiland, dat gebruikt wordt om een soort van reflectie te creëren van hoe de wereld werkt. Dat vind ik een heel interessant boek.”

Favoriete reisbestemming?
Ik heb al aardig wat landen mogen bezoeken in mijn leven. Eén van mijn eerste grote reizen was naar Zuid-Afrika, in het Drakensgebergte. Ik had daar een studiegebied waar ik een afstudeervak volgde. De natuur is er ontzettend mooi. Er zijn basaltrotsen, die bijna een kilometer recht omhoog staan. Je hebt daar zo veel mooie landschappen! Het lijkt me ook heel erg leuk nog een keer naar Japan te gaan. Deels vanwege het landschap en de bergen, maar ook de Japanse tuinen vind ik erg interessant.”

Is er iets op Texel dat je mist?
“Wat ik wel merk, is dat op Texel relatief veel oudere mensen wonen. Ik ben op verenigingen als het Artex Kamerkoor bijvoorbeeld de jongste. Soms mis ik dus de omgang met wat jongere mensen. Maar misschien moet ik ze zelf ook nog wat meer opzoeken, want ze zijn er zeker wel.”

Volgende gast

“Een oud-collega van Zilt Proefbedrijf, Robert Twijnstra. We hebben elkaar al een tijd niet gesproken, en ik ben benieuwd hoe het met hem gaat.”