10 vragen aan... Floor Moens
10 vragen aan... Floor Moens Foto: Texelditweekend

10 vragen aan... Floor Moens

10 vragen aan
Eens in de vier weken staat een jongere in de schijnwerpers in deze rubriek. Omdat een vorig spoor ten einde liep, moesten we zelf op zoek naar een deelnemer voor de ‘10 vragen aan...’ Die vonden we in Floor Moens. Floor is vijftien jaar oud en woont in Den Burg.

Meer over Floor
“Ik woon al mijn hele leven op Texel en zit in 4-havo op de OSG. Ik houd erg van tekenen en ik vind het fijn om buiten te zijn. Ik doe al jarenlang graag aan sport, maar ik heb dit jaar wel echt ontdekt dat het mijn passie is. Ik ben ook van plan voeding en diëtiek te gaan studeren na school. Daarna wil ik me verdiepen in sportkunde, zodat ik personal trainer kan worden. Het lijkt me heel gaaf op die manier mensen te kunnen helpen hun doelen
te bereiken.”

Sport
“Ik heb zes jaar lang op dansen gezeten; op hiphop, dancehall en een mix van allerlei dansen. Het lijkt me heel leuk om daar weer iets mee te gaan doen, want dat doe ik op het moment niet. Verder zit ik nu nog op voetbal, maar daar wil ik mee gaan stoppen. Daarnaast ga ik bijna elke dag naar de sportschool, als die open is tenminste, en ik houd van wandelen.”

Wat vind je het leukst om te leren op school?
“Dit jaar vind ik het vak Kunst heel erg leuk. Daar kun je echt je eigen ding doen en je eigen draai geven aan het vak. Biologie vind ik ook een erg leuk vak. Eigenlijk vind ik alles op school wel prima en ik vind leren wel leuk, alleen is het soms best moeilijk. Dit jaar heb ik echt een heel leuke klas. We hebben ook veel feestjes gehad met z’n allen, toen dat mocht.”

Hoe ervaar je de coronatijd?
“In het begin vond ik het best wel prima. Ik zat lekker thuis en kon mijn tijd zelf indelen, terwijl mijn moeder aan het werk was. Maar nu ben ik het echt wel zat, omdat alles dicht is en je nergens naartoe kunt. Ook omdat ik zo’n leuke klas heb, vind ik het heel jammer dat ik ze niet kan zien. Je merkt wel dat je best veel mist door de lockdowns, dus ik hoop niet dat het nog lang duurt. Wat er wel positief aan is geweest, is dat ik vorig jaar heel goede cijfers heb gehaald. Ik kon me namelijk thuis veel beter concentreren. Ook heb ik mezelf beter leren kennen, doordat ik veel meer tijd alleen heb besteed. Zo wist ik niet dat ik tekenen heel leuk zou vinden en dat doe ik nu best wel vaak. Ook ben ik, doordat ik thuis veel work-outs ging doen, erachter gekomen dat ik graag naar de sportschool wilde. Dus er zijn wel wat positieve dingen uitgekomen.”

Wat is je favoriete jaargetijde?
“Ik denk toch wel de zomer. Ik houd ervan om de hele avond en nacht buiten bezig te zijn. Deze zomer ben ik naar Friesland geweest met mijn beste vriendin; daar hebben we een heel leuk weekje gehad. Dat willen we volgend jaar ook weer gaan doen. Verder ben ik veel op het Kogerstrand geweest, bij de jongerencamping, dat was heel gezellig. Ik ben deze zomer ook wel eens alleen naar het strand gegaan. Dat is zo rustgevend! Je zit dan bij de golven en verder is er niets om je heen. Dat werkt wel kalmerend.”

Hoe vind je het om op Texel te wonen?

“Het is heel vrij. Ik heb via social media veel vrienden aan de overkant en in de herfstvakantie ben ik daar een weekje naartoe geweest in Rotterdam. Toen merkte ik wel dat het daar heel anders is. Je moet overal met de tram of met de trein heen. Ik vond het er wel leuk, maar ik woon liever hier. Dan kun je gewoon overal naartoe fietsen. Iedereen kent hier elkaar ook en de gemeenschap is heel hecht. Dat vind ik wel fijn.”

Houd je van concerten?
“In 2019 ben ik met mijn beste vriendin en onze moeders naar een concert geweest van Ariana Grande. Dat was wel heel erg gaaf. Op het moment dat ze binnenkwam, kreeg ik echt kippenvel. Ik ben ook naar wat kleinere concerten geweest, zoals van Maan. Muziek brengt iedereen bij elkaar. Dat vind ik altijd mooi om te zien. Op TikTok zie je dan ook filmpjes langskomen van bijvoorbeeld een Harry Styles-concert. Dan zijn alle mensen aan het dansen alsof ze één familie zijn. Dat vind ik heel leuk om te zien en wil ik ook graag een keer meemaken.”

Heb je een favoriete vakantiebestemming?
“Ik vind Kreta heel erg mooi. Ik ben daar nu drie of vier keer geweest. Het berglandschap is er prachtig, het is er lekker warm en er is altijd wel iets nieuws te zien. Het is ook veel groter dan je denkt. We verbleven dan aan de andere kant van het eiland, ver bij het vliegveld vandaan. Dan ben je wel een uur onderweg. Ik zou ook nog graag een keer naar Hawaï willen. We hebben daar een vriend wonen, die mijn broer op vakantie is tegengekomen en die hier al een paar keer is geweest. Ik zou graag daar een keer heen willen.”

Wat is het meest waardevolle dat je van huis uit hebt meegekregen?
“Wij gaan altijd wel door. Ook al gebeuren er heel nare dingen, we blijven nooit stil staan. Het is natuurlijk wel belangrijk om over alles te praten en je kunt wel alles bij elkaar kwijt. Maar het leven gaat wel verder en dat vind ik wel fijn. Het doorzettingsvermogen vind ik ook heel waardevol, dat heb ik vooral van mijn moeder geleerd.”

Volgende gast
“Isa de Graaf. Ik heb twee jaar met haar gewerkt bij de Catharinahoeve en we kunnen altijd lachen samen.”