10 vragen aan... Jan Daalder
10 vragen aan... Jan Daalder Foto: Texelditweekend

10 vragen aan... Jan Daalder

10 vragen aan
De schijnwerper van ’10 vragen aan…’ wordt deze week gericht op Jan Daalder (54) uit Den Burg. Hij werd ons aanbevolen door zijn schoonzus Tamara Griffioen. “Jan werkt al jaren bij De Bolder en doet sinds een jaar het onderhoud van de algemene begraafplaats in Den Burg”, vertelde zij over hem. “Hij staat altijd als eerste klaar als iemand met iets geholpen moet worden. Jan wil graag zijn verhaal vertellen.” En dat blijkt.

Wie is Jan Daalder?
“Ik ben Jan Daalder, geboren en getogen op Harkebuurt nummer 5, onder de rook van Oosterend. Mijn geboortedatum is 22 juli 1967 en ik ‘ben er ien’ van Piet en Immie Daalder. Ik heb twee zussen, genaamd Coby en Margo, en een broer: Pieter. Ik heb mijn hele leven op Texel gewoond en mijn huidige woonplaats is de hoofdstad van Texel, Den Burg. Op het moment heb ik geen vaste relatie. Na de School met de Bijbel in Oosterend en de Beatrixschool in Den Burg ben ik op de Regenboogschool in Den Helder terechtgekomen. In Den Helder heb ik bij meerdere bedrijven stagegelopen. Ik ben er begonnen in een supermarkt en heb daar ruim drie maanden gewerkt. Mijn tweede adres was een ijzerwarenwinkel ook daar heb ik een maand of drie, vier gewerkt. Het best heb ik het naar mijn zin gehad bij Scheepswerf Visser; daar heb ik een jaar gewerkt. Na dit alles heb ik twee jaar op de kotter van mijn oom, Hans Daalder, gevaren. Wat ik mij daar nog goed van kan herinneren is het moment waarop ik samen met Kees
Vlaming op de brug bij dichte mist de radar in de gaten moest houden. Tot onze grote schrik voer er toen een tanker vlak voor ons langs en hadden we daarna allebei een schone onderbroek nodig! Na mijn avontuur op zee heb ik een half jaar in het loonbedrijf van buurman Nic Dros gewerkt. Daar heb ik veel verschillende klusjes gedaan, van koeien voeren, hooien langs de weg en trekker rijden tot helmgras planten in de duinen. Door een tip van Oosterender Dirk Grit ben ik toen gaan solliciteren bij De Bolder waar ik nu alweer bijna 35 jaar met veel plezier werk. Het onderhoud van de algemene begraafplaats aan de Kogerstraat in Den Burg is sinds anderhalf jaar mijn verantwoordelijkheid en ik vind het fijn om van de mensen die de begraafplaats bezoeken te horen dat alles er keurig uit ziet.”

Wat is je favoriete plek op het eiland?
“De haven van Oudeschild. Ik mag daar graag een rondje fietsen, naar de kotters ‘kieken’ en een praatje maken met de vissers. Mijn vader had vroeger paarden lopen in het poldertje achter het moffenstrandje en we zwommen daar vaak in de Waddenzee. Ik vind dat ook nog steeds een heel mooi stukje Texel en bewaar daar fijne herinneringen aan.”

Wat doe je in je vrije tijd?
“Door corona ben ik begonnen met het in elkaar zetten van bouwpakketten, wat een heel gepriegel is met die grote handen van mij. Inmiddels heb ik wel al een Spitfire en een Porsche in elkaar gezet. Verder vermaak ik me prima achter de Playstation en vind ik het supergezellig als mijn broer samen met zijn vriend René Wind bij mij in de ‘sportJantine’ voetbalwedstrijden van Ajax komt kijken. Dit natuurlijk onder het genot van een plakkie worst, een blokkie kaas en een kouwe pils. Ook help ik mijn familie graag met allerlei klussen in de tuin.”

Waar word je blij van en waaraan erger je je het meest?
“Ik heb altijd bij mijn ouders gewoond en na hun overlijden heb ik met hulp van mijn broer en mijn twee zussen via stichting De Waerden een huisje gevonden in Den Burg. Hier word ik nog iedere dag blij van omdat dit tegen het centrum is, ik de hele dag het zonnetje in huis heb en het er lekker rustig is. Waar ik me aan erger? Ik erger me groen en geel aan de manier waarop de gemeente met projecten op het eiland omgaat. Voorbeelden daarvan zijn de Emmalaan en de maximumsnelhed van 60 kilometer per uur op doorgaande wegen. Ook erger ik me aan het parkeerbeleid en het zwerfvuil op Texel.”

Wie zou je graag eens ontmoeten?

“Als ik iemand zou mogen uitkiezen dan is dat wel Sylvester Stallone. Ik denk dat ik zo’n beetje al zijn films heb gezien en vind hem een goede acteur.”

Naar welke muziek luister je het liefst?

“Het allerliefst luister ik naar U2. Ik ben ongeveer drie jaar terug samen met mijn broer naar hun concert in de Arena geweest en hou van de emotie die in hun muziek zit.”

Waarvoor mogen we je ‘s nachts wakker maken?
“Je kunt me midden in de nacht wakker maken voor een broodje verse haring. Zet er een film van Stallone bij op en ik ga helemaal niet meer naar bed.”

Is er iets dat je graag eens wilt doen, maar waarvan het nog niet is gekomen?
“Ik zou graag nog wel eens willen motorcrossen of een tandemsprong willen maken, maar of dit ooit nog gebeurt is de vraag.”

Wie bewonder je het meest?

“Het grote voorbeeld in mijn leven is Pa. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd, waaronder trekker rijden, het op de juiste manier stapelen van hooi en strobalen en het verzorgen van paarden. Mede dankzij hem heb ik mijn koetsiersbewijs gehaald. Mijn vader en ik hebben nog benauwde momenten gekend toen we vanuit Den Hoorn met de
Scania-vrachtwagen, met achterin twee paarden, van de weg raakten, halverwege de Oosterenderweg. De vrachtwagen belandde op zijn kant met de klep waar de paarden eruit moesten boven de sloot. Mijn vader zat bekneld achter het stuur, ik ben de cabine uit geklommen om mijn vader te bevrijden en samen de paarden eruit te halen, wat resulteerde in een nat pak. Wonder boven wonder mankeerden mijn vader en ik en de paarden helemaal niks!”

Wie beveel je aan voor de volgende tien vragen?

“Ik nomineer mijn oom, Hans Daalder omdat we erg goed met elkaar op kunnen schieten en ik benieuwd ben naar zijn verhaal.”