10 vragen aan... Robert Twijnstra
10 vragen aan... Robert Twijnstra Foto: Texelditweekend

10 vragen aan... Robert Twijnstra

10 vragen aan
André Meerkerk beval ons Robert Twijnstra aan, voor de beantwoording van onze wekelijkse tien vragen. Ze waren collega’s op Zilt Proefbedrijf, hebben elkaar al een tijd niet gesproken en André wil graag weten hoe het Robert sindsdien is vergaan. “Attent dat André aan mij dacht, dank daarvoor!”, reageert Robert. “Het gaat goed, de tijd vliegt voorbij in deze levensfase. Fijn om te lezen dat André ook zijn draai goed gevonden heeft op het eiland!”

Wie is Robert Twijnstra?
“Ik ben een jongeman van 28 jaar oud, geboren en getogen in Exmorra (Friesland). Op mijn negentiende ben ik naar Texel gekomen voor een mooie stage bij het NIOZ binnen de toenmalige MEE-afdeling. Na het afronden van de studie (Kust & Zee Management aan het Van Hall in Leeuwarden) weer op Texel komen wonen, samen met mijn partner Simone. We wonen in De Cocksdorp, niet echt pittoresk maar wel een heel fijne plek met een goede geografische ligging; bos, duinen, strand, wad en polder zijn allemaal te vinden binnen een straal van drie kilometer. Inmiddels hebben we een prachtige zoon van twee jaar oud en is nummer twee onderweg. Qua beroep ben ik medewerker technisch onderzoek bij het NIOZ, waar ik in het Zeewiercentrum het operationeel beheer doe. Daarnaast zet ik me binnen het NIOZ in voor het vismonitoringprogramma, waarin we met gebruik van de NIOZ-fuiken de visstand van het Marsdiep in kaart brengen. Ook houd ik me bezig met het uitdenken en uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. Dat laatste is iets dat me intrigeert en scherp houdt; de resultaten bieden lering en als uitvoerder ben je de eerste die dit waarneemt of er inzicht in krijgt. Qua hobby’s ben ik van jongs af aan graag op of bij het water. Zo mag ik graag vissen, golfsurfen en mountainbiken over het strand. Verder heb ik in mijn jeugd nog veel geschaatst op Thialf evenals zeilen en windsurfen op het IJsselmeer, echter moet je op een geven moment ook gaan kiezen, je kan niet alles blijven doen. Daarnaast ben ik sinds vijf jaar actief als opstapper bij de KNRM, op reddingboot Beursplein 5 van station De Cocksdorp.”

Wat is je favoriete plek op Texel?
“Het strand tussen de Sluftermonding en paal 28. Het is prachtig, bij een heldere nacht in het volle maanlicht en met een harde zuidwestenwind op de mountainbike langs de laagwaterlijn naar de Sluftermonding te fietsen. Eenmaal daar aangekomen even een slok uit de bidon en de omgeving in je opnemen, met het vooruitzicht voor de wind weer op huis aan te kunnen.”

Wat ergert je het meest?
“De staat van menig Texels wegdek. Denk aan de kronkelende lijnen op de Hoofdweg waar het nieuwe rode asfalt alweer loslaat. Maar ook de inconsistentie van wel of geen graskeien langs de wegen, waardoor er met nat weer zowat loopgraven ontstaan in sommige bermen. Eén daarvan leverde mij vorige maand helaas nog een klapband op, maar het mooie van Texel is dat er meteen mensen stoppen om te vragen of er hulp geboden kan worden!”

Waar word je blij van?
“Op een mooie zomeravond na het werk vroeg gaan eten, om vervolgens met vrouw en kind nog even op de fiets naar het strand te kunnen. Heerlijk even afkoelen in zee en het is een genot om de kleine man heerlijk te zien keutelen langs de vloedlijn.”

In welk ander land zou je het liefst wonen?
“Ik heb een half jaar op IJsland mogen wonen waar ik tijdens mijn studie een minor volgde. Dit was prachtig en qua landschap verwonderingswaardig, maar uiteindelijk zijn het toch de mensen die een plek mooi maken, of juist niet, om wat die is. Het land is wat mij betreft ondergeschikt. Echter boffen we wel dat we in een land als Nederland wonen, waar veel zaken goed geregeld zijn, iets dat we vaak maar gewoon voor lief nemen of waar we niet eens bij stilstaan.”

Welke muziek wil je ons aanbevelen?
“Dit is enorm smaakgevoelig en voor iedereen anders. Qua muziek zou ik graag iedereen aanbevelen niet in één genre te blijven hangen, maar ook lekker te variëren en de muziek aan te passen aan je stemming.”

Waar mogen we je ‘s nachts voor wakker maken?
“Alleen voor een noodgeval. Soms wordt ons zoontje nachts ineens wakker of gaat de pieper van de reddingboot af. Graag houd ik het bij die twee.”

Is er iets dat je graag eens wilt doen, waaraan je nog niet bent toegekomen?
“Een zeiljacht huren in het Middellandse Zeegebied, daar heerlijk eilandhoppen en genieten met het gezin. Graag zou ik dit willen doen als de kids wat ouder zijn - en hun zwemdiploma hebben! - zodat ze dit ook bewuster mee mogen maken. Ik weet van meer Texelaars die dit doen en het lijkt mij prachtig!”

Welke wijze raad wil je onze lezers meegeven?
“Alles in het leven is relatief. De mindere momenten zorgen ervoor dat je de betere momenten weer wat meer gaat waarderen. Ook kun je menige ontbering in het heden zien als een investering voor de toekomst, mits je er niks blijvends aan overhoudt. Ben je bijvoorbeeld eens tot aan het bot doorweekt geweest tijdens de Waanzin? Dan kun je hier op een later moment weer de meest prachtige verhalen over ophalen!”

Wie nomineer je voor onze volgende aflevering?
“De schipper van onze reddingboot, Thijs Westerlaken. Thijs ken ik als een erg fijn persoon, die graag bezig is, goed op de hoogte is van wat er speelt en over de zeldzame eigenschap beschikt met mensen van zowat alle organisatorische lagen goed te kunnen communiceren.”