10 vragen aan Isa de Graaf
10 vragen aan Isa de Graaf Foto: Texelditweekend

10 vragen aan Isa de Graaf

10 vragen aan
Eens in de vier weken staat een jongere in de schijnwerpers in deze rubriek. Het is leuk om op deze manier te kunnen laten zien waar de jongeren op Texel mee bezig zijn. Deze week beantwoordt Isa de Graaf onze ‘10 vragen aan...’ Zij werd doorgegeven door haar vriendin Floor Moens. Floor zei over haar: “Ik heb twee jaar met Isa gewerkt bij de Catharinahoeve en we kunnen altijd lachen samen.”

Meer over Isa
Isa (15) woont haar hele leven al in Oudeschild en dat bevalt haar wel goed. “Ik vind het heel fijn om hier te wonen. Je hebt hier alle vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Een van de leukste dingen in het dorp vind ik de haven. In de zomer kun je daar ook lekker zwemmen.” Isa zit in haar laatste jaar op de OSG en moet binnenkort examen doen. “Qua schoolwerk heeft de coronatijd zeker niet meegeholpen. Ik ben er wat dat betreft nou niet op vooruitgegaan. Als je terugkijkt, heb ik in de vier jaar die ik op school zit, bijna niet ‘normaal’ school gehad. Gelukkig wordt er bij het eindexamen wel rekening mee gehouden, dat veel mensen achterstand hebben opgelopen vanwege de coronatijd. We krijgen meer tijd, mogen een extra herkansing doen en een vak schrappen. Dus ik denk dat het wel goed moet komen.”

Wat wil je doen na school?
“Als ik klaar ben met school ga ik een opleiding doen als gespecialiseerd pedagogisch medewerker, in Den Helder. Het is een heel praktische studie, dat vind ik heel fijn. Ik houd er echt van om bezig te zijn en ben niet zo van het leren in boeken.”

Wil je graag van Texel weg?
“Ik heb er niet zo’n behoefte aan, naar de overkant te gaan. Doordat mijn opleiding in Den Helder is, kan ik ook voorlopig gelukkig op Texel blijven wonen. Ik vind het wel jammer dat er geen opleidingen op Texel zijn; dat zou wel handig zijn. Verder vind ik het wel prima om hier te blijven. Het is fijn wonen bij mijn ouders en het is eigenlijk ook best wel makkelijk”, lacht Isa.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
“Ik houd ervan om met vrienden af te spreken en houd ook erg van feestjes. Verder vind ik het leuk om te sporten; ik ga één keer per week naar de sportschool. Vroeger heb ik ook veel paardgereden en geholpen in de manege, maar dat doe ik nu niet meer.”

Wat is je favoriete plek op Texel?
“Oudeschild is sowieso een plek waar ik erg graag ben. Verder vind ik het stukje van de Hoge Berg, waar mijn ouders grond hebben, ook erg mooi. Zij hebben daar het landgoed van het Eikenbossie. Daar staan ook onze paarden en er is een vijver met kippen en eenden. Het is leuk om daar af en toe te komen.”

Heb je een favoriete vakantiebestemming?
“Toen ik klein was gingen we ieder jaar naar Kroatië. Ik vind het heel mooi om daar te komen en zou daar graag nog eens heen gaan. In de afgelopen jaren zijn we in Nederland gebleven voor vakantie, dat vind ik wel jammer. Het lijkt me heel tof om meer van de wereld te zien. Wat me heel erg leuk lijkt, is om een keer naar Mexico te gaan. Daar wonen mijn tante en mijn oom.”

Wat is je lievelingsgerecht en kook je graag?
“Pasta pesto is mijn favoriete gerecht. Ik kook thuis twee keer in de week. Als het mijn beurt is om te koken, maak ik wat mijn moeder haalt. Meestal pasta met groenten, net waar we zin in hebben eigenlijk. Ik kan op zich wel koken, maar ik vind het niet heel erg leuk.”

Heb je iemand in je leven die je inspireert?
“Mijn vader. Zijn bedrijf bestaat nu zeventwintig jaar en ik vind het knap dat hij dat helemaal zelf heeft opgebouwd vanaf niets. Hij heeft dan toch aardig wat bereikt, met het werk dat hij doet en heeft gedaan, in allerlei huizen. Hij leert mij ook veel. Het is vooral fijn dat hij me meegeeft hoe je met dingen moet omgaan in het leven.”

Wat is je favoriete jaargetijden?
“Ik houd echt heel erg van de zomer. Het warme weer bevalt me wel, ik houd niet echt van de kou. In de zomer kan ik ook lekker veel werken, als het open is. Ik werk al bijna drie jaar bij de Catharinehoeve. Het team is heel erg leuk. Het is wel hard werken, maar je wordt daar ook wel voor beloond met de fooien. En er gebeurt in de zomer veel, qua feestjes. Ook houd ik ervan om dan met vrienden naar het strand te gaan en daar ’s avonds nog te zijn. En ik houd ervan om in de haven te zijn.”

Volgende gast?
Als volgende gast voor deze rubriek stelt Isa haar vriendin Lieke Eelman voor. “Ik werk met haar bij de Catherinahoeve en dat is altijd heel gezellig. Ik denk dat zij ook wel wat meer te vertellen heeft.”