10 vragen aan Manon Schagen-Daalder
10 vragen aan Manon Schagen-Daalder Foto: Texelditweekend

10 vragen aan Manon Schagen-Daalder

10 vragen aan
Manon Schagen-Daalder (28) werd door haar grootvader, Hans Daalder, voorgedragen voor deze rubriek. Vijf jaar geleden begon ze met haar vriendin Marscha Bonne STEK Conceptstore in de Weverstraat. “Opa zegt vaak dat hij trots op me is en dat hij het zo leuk vindt dat ik samen met Marscha deze stap heb gezet, altijd super lief om te horen. Ik zag het stiekem al een beetje aankomen dat hij mij zou nomineren hiervoor.”

Wie is Manon Schagen-Daalder?
“Ik ben geboren in het ziekenhuis in Den Helder, dus helaas geen echte Tesselaar… Wel woon ik mijn hele leven al op het eiland. Ik ben opgegroeid in Oosterend op de Slotskolk, met mijn ouders, Klaas-Jan en Lisette, zus Charlotte en broertje Hans. Ik heb Oosterend toch verlaten, want ja, ik werd verliefd op een ‘Ouweskiller’. Ik woon daar nu ongeveer acht jaar samen met mijn man Nick Schagen in Oudeschild. Eerst op De Houtmanstraat en nu op de Heemskerckstraat. Ik heb het er prima naar mijn zin! Na de OSG ben ik de opleiding Bloem & Design gaan volgen in Alkmaar en na drie jaar had ik mijn diploma en ging ik lekker aan het werk. Op de zaterdagen en in de vakanties werkte ik al bij de bloemist Bert van der Wal en na mijn opleiding kon ik bij hem aan de slag. Hobby’s heb ik eigenlijk niet. We zijn vorige zomer verhuisd en er moet nog het een en ander worden verbouwd. Inspiratie opdoen en dan alles in het echt realiseren en stylen, dat vind ik superleuk, net als het inkopen voor de winkel. Die proberen we vaak weer opnieuw in te richten. Dat noem ik dan maar mijn hobby, haha!”

Een winkel begonnen; hoe is dat zo gekomen?
“Marscha en ik waren collega’s en konden altijd erg goed met elkaar opschieten. Na ongeveer acht jaar in de bloemen waren we allebei toe aan iets nieuws. Wij gingen ook samen te sporten. Op een avond waren we klaar met de sportles en zag Marscha op haar telefoon een berichtje van haar vriend. ‘Ik heb gehoord dat het pand vrij komt waar nu de kledingwinkel Bonita zit. Is dat iets voor jullie?’ Wij kregen een grote glimlach op ons gezicht en zeiden tegen elkaar: ‘Wow, dat is wel een toplocatie en dit is een supermooie kans’. We zaten gelijk vol leuke ideeën. Wat missen we nog op het eiland? Dat was de vraag die we onszelf stelden. Uit een hele lijst met ideeën kwam dat van een conceptstore naar voren. Als we in een stad waren werden we daar altijd erg blij van. Je kan alles verkopen wat je leuk vindt. Zelf zijn we gek op interieur-items en het stylen ervan, dus het was al wel snel duidelijk dat we artikelen zouden verkopen om je huis gezellig mee aan te kleden. We wilden een korte, pakkende naam. STEK is kort, stoer, gemakkelijk te onthouden en we wilden artikelen verkopen om echt je eigen stek te creëren. We wilden er ook graag planten bij verkopen en dan is de naam een leuke verwijzing naar een plantenstek. Op 4 maart 2017 was de grote opening! Nu, vijf jaar later ben ik nog steeds blij dat we deze stap hebben gezet. We zijn flink gegroeid, hebben vier superleuke meiden in dienst. Daar ben ik toch stiekem wel een beetje heel erg trots op!

Waar word je blij van en wat ergert je het meest?
“Ik word van veel dingen blij! Het runnen van STEK, klanten helpen in de winkel, leuke dingen doen met familie en vrienden, op zondag samen met Nick lekker even ‘niks’ hoeven… Ik ben een gelukkig mens! Ik erger me niet zo heel snel aan dingen, maar wat ik nu erg lastig vind is toch wel de verdeeldheid in de samenleving op dit moment. Zullen we elkaar gewoon in onze waarde laten en elkaars keuzes respecteren?”

Wie is het grote voorbeeld in je leven?
“Ik heb niet echt een voorbeeld. Ik denk altijd maar zo: je moet het toch allemaal zelf zien te doen. Maar ik kijk stiekem wel een beetje op naar mijn zus. Ik vind het knap hoe ze het allemaal doet: werken, moeder zijn van drie kindjes en dan ook nog een studie ernaast. Petje af!”

Wat is je favoriete plek op Texel?
“Oeh lastig, het eiland heeft zoveel mooie plekjes. Ik zeg altijd: ‘Wat wonen we hier toch luxe!’ Maar als ik de deur uit ga voor een lekker rondje vind ik het altijd fijn om via ‘t Skillepaadje naar de Hogeberg te lopen, dat vind ik een mooi oud stukje Texel.”

In welk ander land zou je het liefst wonen?
“Ik vind op Texel wonen heerlijk! Dus ik hoef eigenlijk nergens anders te wonen. Ik zou mijn familie en vrienden dan veel te veel missen, dus dat gaat hem niet worden. Nick zegt vaak dat hij graag in Amerika of Canada zou willen wonen. Maar ja dan moet ie zonder mij en dat ziet-ie niet zo zitten, haha.”

Welke muziek wil je ons aanbevelen?
“Ik vind veel verschillende muziekstijlen leuk, maar als ik een favoriete zangeres moet noemen, zeg ik: Adele. Wat kan zij mooi zingen! Ik zou wel graag een keer naar een concert van haar willen.”

Waarvoor mogen we je \\\’s nachts wakker maken?
“Haha, nou, liever niet eigenlijk, maar als iemand van de Postcodeloterij voor mijn deur staat wil ik best even opendoen.”

Waaraan ben je nog niet toegekomen?
“Nick en ik willen graag een mooie reis door Amerika maken; dat staat al twee jaar op de planning, maar corona gooide roet in het eten. Ik hoop toch dat we dit snel kunnen doen.”

Wie nomineer je voor onze volgende aflevering?
“Elise Brouwer; wij zijn al vriendinnen vanaf de basisschool. Ze is een tijdje van het eiland af geweest, maar nu woont ze hier toch weer en heeft ze een leuke baan bij Boutique Hotel Texel. Ik vind het zo stoer van haar, wat ze allemaal al heeft gedaan; van stagelopen op Curaçao tot werken in Gerlos (Oostenrijk, red.) en wonen en werken in Amsterdam. Een topper!”