10 vragen aan Lieke Eelman
10 vragen aan Lieke Eelman Foto: Texelditweekend

10 vragen aan Lieke Eelman

10 vragen aan
Eens in de vier weken wordt een jongere uitgelicht in deze rubriek. Het leek ons leuk op deze manier te laten zien waar de jongeren op Texel mee bezig zijn. Deze week is in Lieke Eelman aan het woord. Zij werd doorgegeven door vriendin en collega Isa de Graaf. Isa zei over haar: “Ik werk met haar bij de Catharinahoeve en dat is altijd heel gezellig. Ik denk dat Lieke wel meer te vertellen heeft.”

Meer over Lieke
Lieke (16) woont haar hele leven al op Texel. “Ik ben al een aantal keren verhuisd, maar ik heb altijd wel dicht bij de natuur gewoond. Dat vind ik wel fijn, ik hoef niet midden in een dorp te wonen. Verder heb ik twee kleine zusjes, een broertje en twee oudere stiefbroers.” Lieke zit in 4-vwo op de OSG en volgend jaar gaat ze een schooljaar op uitwisseling naar Amerika.

Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik vind het heerlijk om, wanneer ik uit school kom, even op de bank neer te ploffen, om wat YouTube of Netflix te kijken. Friends is mijn favoriete serie, die heb ik wel tien keer helemaal gekeken. Ik vond het soms zelfs fijn om het op de achtergrond aan te zetten terwijl ik huiswerk maakte. Maar nu is het helaas van Netflix gehaald. Verder houd ik erg van sporten. Ik dans elke maandag en volg verschillende groepslessen op de sportschool. Tijdens de lockdowns heb ik heel erg veel gewandeld en thuis work-outs gedaan. Ook vind ik het heel leuk om te longboarden. Verder spreek ik graag met vrienden af, nu ik zestien ben kan ik eindelijk uit! Daar heb ik wel op gewacht”, lacht Lieke. “En verder werk ik natuurlijk. In het weekend werk ik meestal één of twee dagen, en in de vakanties is dat wel meer.”

Uitwisseling naar Amerika
“Ik heb eigenlijk al mijn hele leven gezegd dat ik naar Amerika wil. En een paar jaar geleden kwamen we erachter dat dat ook echt kon! En dat ik daar op uitwisseling kan. Aankomend jaar ga ik tien maanden naar Amerika, naar Austin in Texas. Ik ga daar in een gastgezin wonen en naar school. De cultuur trekt mij heel erg. Van andere uitwisselingsstudenten heb ik heel leuke verhalen gehoord en daar werd ik erg enthousiast van. Het is echt wel een droom die werkelijkheid wordt.”

Na school?
“Ik heb nog geen idee van wat ik wil gaan doen als ik klaar ben met school. Ik merk dat veel vriendinnen dat wel weten en daar veel mee bezig zijn. Maar ik laat het gewoon maar op me af komen. Het lijkt me leuk om bijvoorbeeld iets in de wetenschap te doen. Zo vind ik sterrenkunde heel leuk. Maar ook politiewerk en psychologie vind ik heel boeiend. Ik denk in elk geval dat ik niet iemand ben die van negen tot vijf op kantoor kan zitten. Ik hoop dat ik er in Amerika ook wel verder achter ga komen, wat ik wil gaan doen nadat ik klaar ben met school.”

Hoe vind je het om op Texel te wonen?
“Ik denk dat het heel erg bijzonder is als je op een eiland opgroeit. Iedereen kent elkaar, de jongeren onder elkaar ook. Het voelt ook heel erg veilig. Aan de andere kant is het ook wel klein en ik denk dat mensen hier misschien minder breed denken dan aan de overkant. Dat is ook iets dat me trekt aan Amerika. Daar is alles, denk ik, heel vrij en zijn mensen ruimdenkender dan hier. Wat dat betreft zijn we hier wat ouderwets, qua gedachtengoed.”

Favoriete vakantiebestemming?
“Ik ben op best wat plekken geweest, zoals in Mexico, waar we onder andere de Mayatempels hebben bezocht, en ik ben in Egypte geweest. Ik ben wel erg fan van warme en zonnige vakanties. De afwisseling van ontspannen en ook erop uit te kunnen, vind ik erg leuk. Maar omdat elke vakantie echt anders is, kan ik niet zeggen dat ik één favoriete vakantie of bestemming heb.”

Wat is je favoriete gerecht?
“Ik vind eigenlijk alles wel lekker. Kip tandoori en sushi bijvoorbeeld. Maar mijn lievelingsgerecht is wel pannenkoeken. Dat klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar ik vind het echt heel erg lekker, vooral als mijn opa ze maakt. Daar mag je me wel echt voor wakker maken! Ik vind het ook wel leuk om zelf te koken, maar het komt er niet zo vaak van.”

Wie inspireert je?
“Ik denk alle vier mijn ouderfiguren wel. Dat zijn mijn moeder, mijn vader, mijn stiefvader en mijn stiefmoeder. Ze zijn alle vier heel leuke, mooie, lieve en grappige mensen. Ze staan altijd achter me, wat ik ook wil doen. Zo steunden ze me allemaal meteen met mijn idee om naar Amerika te gaan. Ook zijn ze allemaal heel harde werkers, dat bewonder ik wel heel erg.”

Heb je nog iets op je bucketlist?
“Ik zou nog heel graag een keer willen parachutespringen, dat lijkt me heel gaaf. Dat zou ik altijd een keer gaan doen met mijn opa en mijn neefje en dat gaat nog wel een keer gebeuren. Het lijkt me wel spannend, maar ik denk dat je wel iets overwint, als je dat hebt gedaan.”

Volgende gast
“Ik heb mijn hele klas rondgevraagd, maar veel mensen durven niet. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Luwe Hendriks; die wilde wel graag.”