10 vragen aan Jeroen Prummel
10 vragen aan Jeroen Prummel Foto: Texelditweekend

10 vragen aan Jeroen Prummel

10 vragen aan
Na omzwervingen over de hele wereld is de in Groningen geboren Jeroen Prummel (43) een paar jaar geleden neergestreken op Texel. Samen met zijn vrouw Wieteke en zijn kinderen Anniek en Tim woont hij net buiten De Waal. Jeroen is zelfstandig ondernemer en zit altijd vol ideeën. Dat viel ook Thijs Westerlaken op. Thijs kent Jeroen van de KNRM en is nieuwsgierig naar het verhaal van deze sympathieke Groninger.

Wie is Jeroen Prummel?
“Ik ben geboren in Groningen maar opgeroeid in het Drentse Schipborg, een plattelandsgemeente onder de rook van Groningen. Ik ben op Texel beland door mijn vrouw Wieteke, die eerst als externe kracht werd ingehuurd door de gemeente Texel maar sinds 2017 in vaste dienst is genomen. Tot Wieteke op Texel kwam werken was ik hier nooit eerder geweest. Ik vind het hier fantastisch! Het is puur geluk dat wij hier mogen wonen. Al mijn hele leven ben ik nergens liever dan aan het water. Wij woonden voorheen op een woonschip in de Groninger Noorderhaven. Toen we besloten naar Texel te verhuizen zei men daar dat een eiland ook een soort schip is. En inderdaad zijn er overeenkomsten. Zowel de mensen hier als daar staan graag voor elkaar klaar en dat is een groot goed.”

Wat is je professionele achtergrond?
“Ik heb een lange weg bewandeld, maar uiteindelijk ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Op mijn achttiende heb ik mijn schooltas ingeleverd en ben ik aan het werk gegaan. Lezen ging mij moeilijk af en leren daardoor ook. Lange tijd heb ik daarom allerlei verschillende baantjes gehad, variërend van klusjesman tot barman in een hotel in de Alpen. Gaandeweg raakte ik echter steeds meer geïnteresseerd in natuur, water en gebiedsbeheer. Dus toen heb ik tóch besloten een hbo-studie natuurbeheer/tropische bosbouw op te pakken. Toen ik de kans kreeg mijn studie af te ronden in Zuid-Afrika, heb ik niet geaarzeld. Het was een mooie tijd en een bijzondere ervaring. Na mijn studie kreeg ik een baan aangeboden in Indonesië waar ik ging werken voor een samenwerkingsverband van waterbedrijven. Na verloop van tijd ben ik teruggekeerd naar Zuid-Afrika met het idee daar een leven op te bouwen als ondernemer. Ik heb van alles geprobeerd, maar het lukte me niet daar écht voet aan de grond te krijgen. Na drie jaar was ik terug in Nederland. Om de kost te verdienen heb ik nog even als schoonmaker gewerkt, maar na een half jaar kon ik aan de slag bij een ingenieursbureau. Toen anderhalf jaar later de kredietcrisis uitbrak, stond ik weer op straat. Achteraf was dat een zegen, omdat ik toen voor mezelf ben begonnen. Via via kwam zo de zonne-energie op mijn pad. In 2017 ben ik me gaan richten op de ontwikkeling van zonneparken, onder meer voor een bedrijf waarvan ik medeoprichter ben. Mijn werk bevindt zich tussen het realiseren van ambities van agrarisch ondernemers, de overheid en de gemeenschap. Als het uiteindelijk een plan wordt, begeleid ik de bestemmingsplanprocedure, bouw en realisatie.”

Wat is je favoriete plek op Texel?
“De Noordzeekust bij de vuurtoren vind ik schitterend. De ruigte en de uitgestrektheid richting Vlieland ervaar ik als een heel bijzonder gebied.”

Waar word je blij van?
“De gezelligheid van mijn vrouw Wieteke, ze maakt er altijd wat leuks van. Bij slecht weer kun je haar ook het beste bellen, zelfs daar kan ze positief over zijn. Verder vind ik het mooi als mensen elkaar de ruimte geven in het verkeer. Het is maar krap op de wegen, maar als je op de weg vriendelijk met elkaar omgaat, dan is dat voor iedereen goed.”

Wat ergert je het meest en waarom?
“Principepolitiek. Het is veel te gemakzuchtig om op voorhand bepaalde onderwerpen niet te willen bespreken op basis van een principieel standpunt. Die houding staat wat mij betreft veel oplossingen in de weg. Je kan veel meer bereiken op basis van doelstellingenpolitiek. Het is toch geweldig als Texel de ambitie om het \’beste fietseiland van Europa\’ te worden direct omzet in uitvoering? Toch zijn er nog veel wegen, zoals de Hoofdweg, waar het momenteel voor geen enkele weggebruiker geschikt is. En dat terwijl er voldoende ruimte is om het wél goed te regelen.”

In welk ander land zou je willen wonen?
“In een heel groot land, zoals Canada of Australië. Het lijkt me zó anders leven als er veel ruimte is. Mensen daar zullen ook veel sneller \’even\’ 2.000 kilometer verhuizen voor een andere baan. Dan is Nederland toch wel heel klein.”

Waar mogen we je \’s nachts voor wakker maken?
“Mensen in nood. Heb je een lekke band of wat dan ook, dan kun zonder twijfel bij ons aanbellen. Ook \’s nachts. Hoewel slaap belangrijk is voor je gezondheid, hecht ik er niet zo veel waarde aan. Ik vind het eigenlijk een beetje zonde van mijn tijd.”

Is er iets dat je heel graag eens wilt doen?
“Deze is wel lastig. Het lijkt me een bijzondere ervaring om met een zeilboot naar Schotland en dan verder naar Ierland te varen. Dit zijn echter geen eenvoudige zeereizen, maar wie weet komen we daar ooit nog eens aan toe.”

Wie is het grote voorbeeld in je leven?
“Ik heb eigenlijk niet één specifiek voorbeeld. Je kan zo enorm veel oppikken van andere mensen. Mensen die voldoening halen uit iets eenvoudigs door bijvoorbeeld ijverig te zijn. Dat vind ik wel een levenskunst. Ook als ik merk dat iemand gedreven is of positief met zijn hobby bezig is, kan ik dat erg waarderen.”

Wie nomineer je voor onze volgende aflevering?
“Jan Bakker uit De Waal, ook wel bekend als de accordeonist. Volgens mij kent Jan bijna alle Texelaars van zijn generatie. Het lijkt me leuk als hij een paar van zijn mooie verhalen kan delen.”

Tekst: Pepijn Dros