10 vragen aan... Elise Brouwer
10 vragen aan... Elise Brouwer Foto: Texelditweekend

10 vragen aan... Elise Brouwer

10 vragen aan
Elise Brouwer uit Den Burg (27) werd voor de tien vragen van deze week aangedragen door Manon Schagen-Daalder. De twee kennen elkaar al vanaf de kleutertijd. Sinds haar schooltijd heeft Elise al heel wat gedaan, wat bij Manon veel bewondering heeft gewekt. Het is niet overdreven te zeggen dat de geboren Texelse avontuurlijk is ingesteld. Deze eigenschap voerde haar naar – onder meer – Curaçao, een van de Oostenrijkse skigebieden en de Amsterdamse horeca. Dat maakte Manon benieuwd naar wat Elise over zichzelf te vertellen heeft. “Manon heeft wel eens benoemd dat ze het stoer vindt, dat ik een aantal jaren van het eiland af ben geweest, maar dan zeg ik op mijn beurt weer dat ik haar juist stoer vind, met het openen van een eigen winkel!” aldus Elise.

Daar gaan we dan. Wie is Elise Brouwer?
“Ik ben geboren op 28 april 1994 in Oosterend in het huis waar ik ook ben opgegroeid met mijn ouders, broer en zus. Momenteel woon ik samen met mijn vriend Melvin Bellekom in Den Burg. Mijn liefhebberijen? Skiën, snowboarden, goed eten en leuke dingen doen met vrienden.”

Hoe kwam je op Curaçao terecht?
“Na OSG de Hogeberg in Den Burg heb ik een jaar ‘Sport & bewegen’ gedaan aan het ROC in Den Helder. Dit was toch niet helemaal mijn ding en daarom ben ik naar Leeuwarden gegaan om een opleiding in het toerisme te doen, tot manager verkoper reizen. In mijn laatste jaar mochten we een vrije stage kiezen en die kon ook in het buitenland worden gelopen. In het eerste jaar riep ik al, samen met een klasgenootje, dat we daarvoor naar Curaçao zouden gaan. Daar was de school in eerste instantie niet zo blij mee, maar met goedkeuring van onze ouders mochten we toch op avontuur! Ik heb een half jaar op Curaçao gewoond en stagegelopen. Dat was echt een heel mooie tijd.”

Gerlos?
“Na mijn opleiding in Leeuwarden ben ik voor een vakantiebaantje bij Boutique Hotel Texel aan de slag gegaan en daar drie jaar blijven plakken. Hoezeer ik het er ook naar mijn zin had, het begon bij mij toch te kriebelen dat ik weer naar het buitenland wilde gaan. Dit werd Oostenrijk. Ik heb drie winterseizoenen in Gerlos in de après-skibar Cin-Cin mogen werken. In mijn vrijetijd ging ik er graag zelf de piste op om te skiën of te snowboarden. Tussen die drie seizoenen door heb ik een zomerseizoen bij restaurant De Smulpot in Den Burg gewerkt en ben ik naar Amsterdam verhuisd. In Amsterdam heb ik bij Hotel The Dylan in Brasserie Occo aan de Keizersgracht gewerkt.”

Terug naar Texel? Waarom?
“Na mijn laatste winterseizoen brak helaas de coronapandemie uit. Daardoor werd het vinden van een baan in de horeca in Amsterdam erg lastig. In die tijd leerde ik ook mijn vriend Melvin kennen. Hij is zeven jaar geleden naar Texel verhuisd en wil hier nooit meer weg. De keuze om weer terug te gaan naar Texel was daardoor niet heel lastig voor mij. Marianne Langeveld had inmiddels ook meegekregen dat ik een vriend op het eiland heb en zij stuurde me hierover een berichtje. Ik stuurde terug: ‘Misschien moeten we maar even een bakkie doen!’ en een maand later was ik weer werkzaam bij Boutique Hotel Texel als F&B-manager (food and beverage, eten en drinken – red.). Na drie jaar weggeweest te zijn heb ik het hier weer onwijs naar mijn zin!”

Wat is je favoriete plek op Texel?
“Het mooiste plekje van Texel vind ik denk ik toch wel De Muy. Je kunt daar supermooi wandelen en meestal is het er lekker rustig.”

Waar word je blij van en wat ergert je het meest?
“Ik word heel blij van goed eten (en drinken, haha!). Melvin en ik delen dit. We houden allebei van goed en lekker uit eten gaan. Voor een leuk uitje mag je mij midden in de nacht wakker maken. Daarnaast mogen we graag zelf koken en dingen uitproberen. We staan soms de hele dag in de keuken om wat moois op tafel te zetten. Een goed glas wijn mag hier niet bij ontbreken! Wat me het meest ergert? Ik verdien mijn brood natuurlijk met het toerisme op het eiland, maar dat neemt niet weg dat ik in het hoogseizoen aardig geïrriteerd achter het stuur van de auto kan zitten, bijvoorbeeld als een toerist zomaar op de rem trapt, haha! En als ik op de fiets ben en de fietspaden zo druk zijn dat ik er niet langs kan, kan mij dat ook behoorlijk irriteren.”

In welk ander land zou je het liefst wonen?
“Tja, dat is lastig, maar ik denk dat ik voor Oostenrijk kies. Zowel in de winter als ’s zomers is het daar prachtig. Ik zou het heerlijk vinden om in een warm land te wonen, maar vier maanden sneeuw, daar zeg ik toch ook geen nee tegen!”

Is er iets dat je graag eens wilt doen, waaraan je nog niet bent toegekomen?

“Mooie rondreizen maken. Als ik op vakantie ga is dat meestal op één plek. Ik ben sowieso niet zo van de niks-doen-vakanties en wil altijd graag de omgeving ontdekken. Het lijkt me dan ook superleuk om een mooie roadtrip te maken! In september staat de eerste al wel gepland. Melvin en ik gaan dan namelijk met een camper een wijnreis maken door Frankrijk.”

Wat is je levensmotto?
“Leef! Doe dingen waar je zelf blij van wordt en stap af en toe uit je comfortzone! Ik leef met de dag en heb dit eigenlijk altijd al gehad. Een uitgestippeld leven is niks voor mij!”

Wie nomineer je voor onze volgende aflevering?
“Laura Sipsma. Zij heeft zes jaar haar schoonheidssalon bij Spa Woolness in Boutique Hotel Texel gehad. Ze is onlangs een nieuw avontuur aangegaan op Nieuw Leven en het lijkt me leuk om meer over deze ontwikkelingen te horen.”