Foto: Elisabeth Waverijn
Foto: Elisabeth Waverijn

10 vragen aan... Divya Prasath Ravikumar

10 vragen aan
Op onze niet aflatende speurtocht naar interessante eilandbewoners kwamen we Divya Prasath Ravikumar tegen. Prasath is 34 jaar oud, komt van oorsprong uit India en woont met echtgenote Elisabeth en hun bijna driejarige zoon Lucas in De Koog.

Wie is Divya Prasath Ravikumar?
“Ik ben 34 jaar geleden geboren in het zuidoosten van India, in de stad die bekend is als Madras, maar door het staatsbestuur in 1996 omgedoopt tot Chennai. Ik ben opgegroeid in één huis met mijn ouders, mijn broer, mijn opa en oma van mijn vaders kant en tot ik drie was woonde ook mijn overgrootmoeder daar nog. Tot mijn vierentwintigste heb ik thuis gewoond. Daarna ging ik naar Singapore om een master in bedrijfskunde te volgen. Daar ontmoette ik mijn vrouw. Na wat lastige omwegen ging ik weer studeren aan de universiteit van Antwerpen voor mijn tweede master, in ondernemerschap en innovatie. Daarna hebben we nog een jaar samen op de studentencampus in Amstelveen gewoond. Ik heb dus twee masters en mijn bachelor is in computer science, zoals heel veel mensen in India informatica hebben gestudeerd.”

Wat voor werk doe je?
“Ik werk als online marketeer bij De Krim Texel; ik zorg daar vooral voor de technische zaken rond de marketing. Daarnaast werk ik ook bij het zilte groenten- en zeewierbedrijf Wadzilt/Salt Farm Foundation. Daar houd ik me bezig met de websites en de webshop, maar ik geef er ook rondleidingen en doe wat projectcoördinatie. Het is echt afwisselend werk.”

Hoe komt iemand vanuit India op Texel terecht?
“Elisabeth was een paar maanden in Singapore voor een sabbatical, terwijl ik daar aan het studeren was. We ontmoetten elkaar via-via. We waren er al snel uit dat we in Nederland wilden wonen, maar dat ging niet zo gemakkelijk. Na jaren een langeafstandsrelatie te hebben gehad, lukte dat eindelijk, en na nog wat omwegen kwamen we op Texel terecht.”

Wat is je favoriete plek op Texel?
“Alle plekken waar het is niet zo druk is, zijn favoriet! ik geniet van Texel tijdens het fietsen. Ik houd ervan om te fietsen op de Zanddijk. Daar kom ik langs als ik naar de Krim ga. Verder vind ik het heerlijk om te wandelen en hard te lopen in de duinen.”

Waar word je blij van?
“Op dit moment vooral van hardlopen! Bijna tien jaar geleden moest ik stoppen met hardlopen vanwege een motorongeluk. Als gevolg daarvan heb ik een reumatisch probleem gekregen. Sinds ik op Texel woon heb ik dankzij het fietsen een goede conditie opgebouwd en zijn mijn problemen verminderd. Nu kan ik gemakkelijk meermalen per week zeven kilometer hardlopen. Ik hoop over een paar jaar zelfs de halve marathon te kunnen volhouden. Verder, ben ik meestal bezig met onze zoon en ik word er blij van hem te zien opgroeien. En ook wat nieuwe Nederlandse woorden van hem te leren!”

Waar kun je slecht tegen?
“Mensen (en honden) op het fietspad zonder licht tijdens de korte dagen. Mensen die zonder waarschuwing plotseling stoppen op het kruispunt en de route beginnen te zoeken in hun telefoon.”

In welk ander land dan Nederland of India zou je het liefst wonen?

“Misschien Frankrijk. Toen ik Frans leerde - ik ben wel al het Frans dat ik in zes jaar heb geleerd, vergeten - op school heb ik heel veel gelezen over de bergen, meren, rivieren en de kaas! Ik ben er een paar keer geweest en vind het erg mooi. Maar ik weet niet of ik er echt zou willen wonen. Misschien is het meer iets voor een lange vakantie. Ik ben blij op Texel, zolang ik niet met windkracht 8 hoef te fietsen!”

Heb je een bucketlist en zo ja, wat staat daar dan allemaal op?
“Vooral veel reizen! En daarnaast kaas maken en goed bier brouwen. Ik denk wel dat ik eerst moet leren beter te koken. Het lijkt me ook heel leuk Lucas Indiaas eten te laten proberen. Ik zou ook graag mijn fotografie weer wat verder verbeteren. Daar heb ik erg veel zin in, dus daar ben ik ook mee bezig.”

Wat eet en drink je het liefst?
“Ik mis hier wel de Indiase gerechten, vooral die mijn oma en mijn moeder vroeger voor me maakten. Bijvoorbeeld biryani - dat is geurige rijst met kip - en dosa, een soort pannenkoek. Ik ben ook gek op kokoswater en Indiase mango’s! Eigenlijk te veel om op te noemen. Ik ben echt heel erg gek op eten en drinken. Maar qua Nederlandse gerechten houd ik vooral van kaas en dan is de Texelse schapenkaas favoriet. Qua drinken vind ik bier en koffie het lekkerst. Maar beide probeer ik zo min mogelijk te drinken, dus met bier drink ik alleen speciale bieren. In een korte tijd zijn daar ook op Texel veel opties bij gekomen!”

Welk boek, welke film en welke muziek zou je ons willen aanbevelen?
“Met muziek ben ik best old school, ik ben echt gek op Queen en Freddie Mercury. Verder houd ik van The Beatles, The Rolling Stones, Prince, AC/DC, Black Sabbath en dergelijke. Qua films zou ik zeggen Taxi Driver, Silence of the lambs en A beautiful mind. En Star wars uiteraard! Mijn favoriete boeken zijn The choice van Edith Eger - ik heb enorm respect voor Edith en haar werk - en Gut van Giula Enders, vanwege de manier waarop de auteur ons prachtige spijsverteringsstelsel beschrijft!”

Voor de beantwoording van een volgende serie van tien vragen heeft Prasath gedacht aan André Meerkerk. “Hij is een oud-collega en een van mijn goede vrienden
op Texel.”