Foto: Henk Cornelissen
Foto: Henk Cornelissen

10 vragen aan... Tamara Griffioen

10 vragen aan
Onze gast van deze week is Tamara Griffioen uit Den Burg. De geboren en getogen Texelse werd voorgedragen door Martin Zijm, haar buurjongen van vroeger, met wie ze nog steeds bevriend is. “Samen met haar zus is ze een nieuw avontuur aangegaan en ik ben daar erg benieuwd naar”, is de reden waarom hij haar opgaf.

Wie is Tamara Griffioen?
“Henk Griffioen en Vera Jaspers zijn mijn ouders en ik ben getrouwd met Pieter Daalder. We hebben twee dochters, Henkie en Stijntje. Nadat ik klaar was met de havo wilde ik zo snel mogelijk het eiland af, zo ver mogelijk! Dat werd een jaar highschool in Amerika. Daar heb ik goed leren waarderen wat ik thuis eigenlijk had. Het was een prachtige ervaring maar ik was ook weer heel blij om naar huis te gaan! Na de highschool ben ik een jaar gaan werken in de horeca in Amsterdam. Daarna heb ik fotografie gestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag en een vakopleiding fotografie gedaan in Amsterdam, waar ik uiteindelijk tien jaar heb gewoond en gewerkt; alweer in de horeca. Toen ik Pieter had leren kennen, zijn we van Amsterdam via Haarlem uiteindelijk toch weer op Texel terecht gekomen. We wonen hier nu alweer 14 jaar.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“Paal 12. Mijn ouders hadden er een strandpaviljoen en in de zomer woonden we daar dan ook. Hoewel het voor mijn ouders een hectische periode was heb ik fantastische herinneringen aan die tijd! We hebben er nog steeds een strandhuisje. Het mooiste vind ik het daar te blijven hangen aan het einde van de dag met het gezin. Het hele strand heb je dan voor jezelf. Zwemmen, eten koken en dan de zon onder zien gaan… Aan de andere kant – letterlijk - vind ik het ‘Moffenstrandje’, met het poldertje erachter, aan de Waddenzee ook prachtig! Totaal anders is het daar, zelfs het geluid van de zee is anders. Pieter kwam daar als kind veel om te zwemmen en later om te helpen met hooien. We gaan er vaak zwemmen met de kinderen en de hondjes. Het water is daar meestal rustiger dan aan de Noordzeekant. Ons huis hoort ook echt bij mijn favoriete plekken. We hebben dat in 2007 gekocht van Lia Koorn omdat we er meteen verliefd op waren, net als zij toen. We waren op dat moment nog niet eens van plan terug te komen naar Texel; het huis gaf de doorslag. Het staat midden in het centrum maar is toch ook een heel rustige plek met een fijne tuin. We groeien er wel een beetje uit met zijn vieren maar verhuizen is nog geen optie. We hebben het wel overwogen maar nog nooit iets leukers gevonden.”

Waar word je blij van?
“Ik word blij van mijn familie en vrienden. Muziek, goed eten, drinken en gezelligheid. Bourgondiers… Mijn vader heeft een indrukwekkende collectie lp’s en is een erg goede dj. Mijn moeder kan heerlijk koken. Plaatjes draaien en lekker eten samen, dat zijn voor mij nog steeds de fijnste avonden. Hoe meer mensen aanschuiven, hoe gezelliger!”

In welk ander land zou je graag wonen?
“Ik zou niet in een ander land willen wonen, eigenlijk. Misschien zou ik Texel wel voor anker willen leggen naast Costa Rica. ‘The best of both worlds’. Dat je de TESO-boot pakt naar Punta Banco in plaats van naar Den Helder. Een palmboom in mijn achtertuin zou ik ook wel mooi vinden.”


Waar erger je je het meest aan?
“Wat ik in deze tijd naar vind is de tweedeling, die ik overal zie. Mensen worden onder druk gezet en reageren zich daardoor op elkaar af. Doodzonde vind ik dat. Wat ik ook zie is de verschuiving van kleinschalig naar globaal. Multinationals, technocratie, Big Pharma, GMO’s en QR-codes. Ooit kleine bedrijfjes die worden opgeslokt door grote ketens; dat soort dingen. Noem het vooruitgang, maar ik vind het armoede. Een beetje terug naar de basis, dat lijkt mij niet verkeerd. Een goed begin lijkt me zelf zo veel mogelijk voor streekproducten te kiezen. Meestal zijn die nog lekkerder ook!”

Welke muziek hoor je het liefst?

“Door de invloed van mijn vader en vrienden vind ik veel soorten muziek leuk. Mijn voorkeur gaat wel uit naar rockmuziek. We zijn een aantal jaren naar Rock Werchter gegaan met familie en vrienden. Allemaal met onze campertjes die kant op. Fantastische optredens en goed gezelschap; we hebben daar vrienden voor het leven gemaakt! Voor dit soort festivals kun je me ’s nachts wakker maken. Maar voor een heldere nacht met sterren ook, overigens!”

Wat is dat avontuur van jullie?
“Wat hoog op mijn lijstje stond was ooit een mooi café te beginnen met mijn zusje, Sophie. We hebben daar samen vaak over gefilosofeerd. Vooral de Karseboom kwam dan ter sprake. Dat we daar nu ook echt mee bezig zijn, vind ik heel bijzonder. Het is in deze tijd echt wel een uitdaging, zoiets neer te zetten. We zitten weer in een strenge lockdown. Eigenlijk waren we alles in orde aan het maken om met de kerst open te gaan. Na een jaar hiernaartoe te hebben gewerkt is dit echt wel een domper voor iedereen. We hebben een ontzettend mooi team op dit moment; ik hoop dat we dat kunnen vasthouden en uitbreiden. En wat ik vooral hoop is dat de situatie waar we nu met zijn allen in zitten een keer ophoudt. Het is niet om aan te zien wat er op het moment met ondernemers gebeurt door deze maatregelen. Maar dat geldt natuurlijk voor de meeste mensen. Het duurt te lang allemaal.

Wie is je grote voorbeeld?
“Dat zijn mijn ouders; stabiele mensen wie ik nog steeds om advies kan vragen. Ik voel me erdoor bevoordeeld dat ik ze nog heb. Sowieso heb ik bewondering voor mensen die stabiel zijn, die niet oordelen en voor hun doel gaan zonder daarbij andere mensen te benadelen. Zeker in deze rare tijden.”

Welke bekende persoon zou je eens willen ontmoeten?
“Ik zou wel een weekje op pad willen gaan met Jezus Christus. Misschien kan hij me wat dingen uitleggen en ondertussen van water wijn maken…”

Wie mogen we van jou tien vragen voorleggen?
“Ik wil graag mijn zwager Jan Daalder nomineren. Jan is de broer van mijn man, hij werkt al jaren bij de Bolder. Sinds een jaar doet hij het onderhoud van de Algemene Begraafplaats in Den Burg. Hij staat altijd als eerste klaar, als ergens iemand geholpen moet worden.”