De herdenkingszuil van De Steng met op de achtergrond de Texelse vuurtoren.
De herdenkingszuil van De Steng met op de achtergrond de Texelse vuurtoren. Foto: Gelein Jansen

Spotlight op het oude Eyerland in podcast

Algemeen

Vanaf deze week staat de derde aflevering van de podcast ‘Terugkijken’ online. In de podcast houden Pepijn Dros en Gelein Jansen zich bezig met schatgraven naar vergeten Texelse verhalen.

Deze keer stuit het duo op een échte goudschat: de wereldberoemde schatten van Troje! En natuurlijk heeft Texel in dit verhaal een bijzondere rol. Onder meer Het Eyerlandsche Huis, een verdwenen kerk, een grafsteen op bungalowpark De Vogelmient en De Steng passeren de revue.

Heinrich Schliemann

In de podcast vertelt Jansen over het wonderbaarlijke leven van de Duitse archeoloog Heinrich Schleimann (1822-1890). Nu zal deze naam in Nederland maar weinig bellen doen rinkelen, maar in Duitsland is Schliemann een historische grootheid. Schliemann wordt gezien als een pionier op het gebied van archeologie, maar hij heeft zijn roem vooral te danken aan zijn ontdekking van de ‘schatten van Troje’ op 31 mei 1873.

Van Texel naar Troje

Zowel in het oud-Griekse epos de Illias als de Odyssee van de beroemde Griekse dichter Homerus speelt de stad Troje een voorname rol. Ook de Romeinse dichter Vergilius noemt de stad in zijn heldendicht over de daden van Aeneas. Door de eeuwen heen is er lang getwijfeld of de stad Troje echt heeft bestaan, tot het moment dat Schliemann in 1870 aan zijn opgravingen begint.

Schipbreukeling

Het had maar weinig gescheeld of Schliemann was helemaal niet in de geschiedenisboekjes terecht gekomen. Op 12 december 1841 is de jonge Duitser namelijk onderweg van Hamburg naar Zuid-Amerika als de ‘Dorothea’, het schip waarop hij reist, tijdens een storm vergaat voor de kust van Texel. Schliemann wordt gered en ondergebracht in Het Eyerlandsche Huis.

Texel halverwege de 19e eeuw

Hoewel Texel slechts fungeert als voetnoot in het ongelofelijke verhaal van Heinrich Schliemann, staat Jansen uitvoerig stil bij de gebeurtenissen op Texel en schetst daarmee voor de luisteraar een mooi beeld van het Texel van halverwege de negentiende eeuw. Zo vertelt Jansen onder meer over de functie van het Eyerlandsche Huis en de voorname rol van de kastelein die het in Eyerland van toen voor het zeggen had als rechterhand van de schout. Ook ‘De Steng’, een soort voorloper van de vuurtoren, wordt door Jansen besproken.

Plaatsen van verbeelding

Jansen verwijst naar een aantal fysieke plekken op het eiland waar nog dingen te zien zijn die in de podcast aan bod komen. Wat de verbeelding van de luisteraar wellicht kan prikkelen zijn een grafsteen in De Burght kerk in Den Burg, een grafzuil op vakantiepark De Vogelmient en een manshoge herdenkingszuil op de plek waar vroeger De Steng zich bevond. 

Nú te beluisteren

Na zijn verblijf op Texel, vertrekt Schliemann naar Amsterdam vanwaar hij uiteindelijk in Amerika beland. In het land van onbegrensde mogelijkheden weet hij zijn fortuin te vergaren. Vervolgens stort hij zich op de archeologie, wat uiteindelijk leidt tot de ontdekking van de schat van Troje.

De derde aflevering van de rubriek ‘Terugkijken’ is vanaf vandaag te beluisteren via Spotify of een ander podcastplatform of klik op de hoes hieronder om meteen te luisteren!