Afbeelding

Spelen met het verleden in Oudheidkamer

Historie

In Den Burg is vanaf 2 april de Oudheidkamer weer open. In dit Oudhollands ingerichte huis uit 1599 is voor dit seizoen een tentoonstelling over speelgoed ingericht onder de titel ‘Spelen met het verleden’. Een aansprekend onderwerp dat tot een kleurrijke tentoonstelling heeft geleid. Voor velen zal er herkenning zijn en kinderen kunnen er ook lekker zelf spelen.

Op de bovenverdieping van het huis komen verschillende thema’s aan de orde, zoals ‘Rijk en arm’, ‘Buitenspeelgoed’, ‘Jongens- en meisjesspeelgoed’, ‘Zelfgemaakt’ en ‘Massaproductie’. Daarnaast is er ruimte om zelf te spelen; er is een groot Texels ganzenbordspel, je kunt proberen hoe het is om te bikkelen en er is een poppenkast.

Het huishouden rond 1900

De Oudheidkamer toont het leven van vroeger in vele facetten. Op de benedenverdieping is te zien hoe het eraan toeging in het huishouden rond 1900, met water uit de pomp, allerhande kookgerei, bedsteden om in te slapen, een kelder vol voorraad en mooie spullen om mee te pronken. De kruidentuin achter het huis herbergt wel honderd geneeskrachtige en eetbare kruiden.

Openingstijden

De vrijwilligers van de Oudheidkamer zorgen ervoor dat het museum van 2 april tot en met 31 oktober van maandag tot en met zaterdag geopend is. Ook aan de totstandkoming van de nieuwe tentoonstelling hebben zij een waardevolle bijdrage geleverd. De actuele openingstijden van het museum zijn te vinden op www.oudheidkamertexel.nl. Op zon- en feestdagen is het museum gesloten. Met de landelijke Museumkaart is de entree gratis.