Zeehond verstrikt in een stuk visnet
Zeehond verstrikt in een stuk visnet Foto: Johan Krol

Speciale teams opvangcentra gaan verstrikte zeehonden helpen

Algemeen

Op de Waddenzee en de Noordzee worden regelmatig verstrikte zeehonden gezien. De dieren zijn verward geraakt in visnetten, aardappelzakken, bouwplastic of ander afval dat in het water terecht is gekomen. In zo’n geval kan een zeehond niet meer jagen, waardoor het zal sterven door uithongering, verstikking of uitputting. Om deze verstrikte zeehonden te helpen, hebben de drie zeehondencentra in Nederland de handen ineengeslagen.

Zeehondencentrum Pieterburen, Ecomare en A Seal hebben samen het Seal Response Team opgezet. De zeehondencentra hebben het Seal Response Team opgezet omdat het aantal verstrikte zeehonden al jaren stijgt. Zo zijn er in de eerste twee maanden van 2024 al meer verstrikte zeehonden in de Waddenzee en Noordzee waargenomen dan vorig jaar na vierenhalve maand. Het Seal Response Team wil een aantal keren per jaar met een speciaal opgeleid team per boot ter plaatse hulp bieden aan zeehonden die in problemen zijn gekomen. Aan boord is dan steeds minimaal een dierenarts voor het geval een dier verdoofd moet worden.

Proef in Waddenzee

Verstrikte zeehonden die op stranden worden aangetroffen, worden al geholpen door de drie centra. Het helpen van dieren die op wadplaten liggen of vrij in zee zwemmen vergt echter een geheel eigen werkwijze. Er moet rekening worden gehouden met mogelijke verstoring, vluchtpogingen en ook het werken vanaf een boot is anders. De centra zijn daarom al twee jaar bezig met het opstellen van een plan van aanpak. Het is de bedoeling daarvoor binnenkort een proef te nemen in de Waddenzee. 

Steun uit buitenland

In het buitenland bestaan vergelijkbare projecten al langer. Dr. Shawn Johnson, van Sea Change Health, en Dave Zahniser hebben jarenlange ervaring met het organiseren hiervan en hebben de Nederlandse centra ondersteund bij het opzetten van het Seal Response Team. Hiervoor zijn zij meerdere malen naar Nederland gekomen. Ook tijdens de pilot zullen ze aanwezig zijn.

Middelen

Om dit project mogelijk te maken hebben de drie zeehondencentra aanspraak gemaakt op hun eigen financiële middelen voor de inzet van personeel, materiaal en trainingen. Om dit langer vol te kunnen houden is steun van het publiek nodig. Wie eraan wil bijdragen dat het Seal Response Team zijn werk kan voortzetten, kan een bedrag doneren op de website van de deelnemende zeehondencentra. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de speciale website van Ecomare.