Jonge Oekraïner met Texelse knuffel
Jonge Oekraïner met Texelse knuffel Foto: Hulp Oost-Europa Texel

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Oekraïners zijn Texel dankbaar voor hulp

Algemeen

De stichting Hulp Oost-Europa Texel had haar activiteiten lange tijd gericht op de armen onder de bevolking van Roemenië en Moldavië, maar sinds enige tijd is daar ook Oekraïne bij gekomen. Sinds de Russische inval van twee jaar geleden zijn er hele steden aan puin geschoten en zijn veel mensen al hun bezittingen kwijtgeraakt, als ze het leven al hebben behouden.

De hulpgoederen, ingezameld op Texel, hebben in het geteisterde land veel vreugde gebracht. Dat blijkt uit de reacties op de transporten, waarvan het laatste enkele weken geleden naar Oekraïne vertrok.

Overgeplaatste families

Dat meldt ons Ria van der Vis, die vanuit de stichting de berichtgeving aan ons verzorgt. “Grote dankbaarheid wordt geuit, zoals door een familie, die berooid weer thuiskomt. Onze contactpersoon schrijft: ‘Nogmaals danken wij jullie voor jullie medeleven en de vriendelijkheid die jullie tonen door hen, die nu in moeilijke omstandigheden verkeren, te helpen’.” Deze familie is overgeplaatst vanuit bezet gebied. Met Texelse goederen werden ze voorzien van alles wat zij nodig hadden. “Een andere dag deelden we honderd dozen kleding en schoenen uit aan families die vanuit Mariupol naar Kiev zijn overgeplaatst.

Hospice voor kinderen

“In Kharkiv, dat voortdurend onder vuur ligt, hebben wij geholpen in het hospice voor kinderen. Daar zijn zieke kinderen in verschillende leeftijden met verschillende ziekten. Sommigen met ouders, anderen zonder ouders. Voor deze kinderen brachten we speelgoed, wat lekkers, voedsel, leermateriaal, matrassen, kussens en beddengoed. Deze kinderen leren online dus hebben ze laptops en tablets nodig en die proberen we voor hen te vinden. Ook konden wij nodige medicijnen kopen met het geld, dat jullie gaven. Dankzij de hulptransporten van Texel kunnen wij de mensen in nood voorzien van alles wat zij nodig hebben”, aldus de plaatselijke contactpersoon van de stichting, onder dankzegging aan alle Texelaars die dit mogelijk maken.

Al deze transporten kosten de stichting meer geld dan zij in kas heeft. Wie daaraan iets wil bijdragen kan een bedrag storten op NL18 RABO 03625 21 905 ten name van Stichting Hulp Oost-Europa Texel.