Afbeelding
Foto: Pexels

Financieel nieuws - Auto uitlenen? Hier moet je op letten!

Advertorials

Een vriend vraagt of hij je auto mag lenen voor een weekendje weg. De buurvrouw heeft een lekke band en heeft met spoed jouw auto nodig. Of een van de kinderen wil graag de gezinsauto meenemen om naar een feestje te rijden. Hoe zit het dan precies met de verzekering?

Een kwart van de mensen die hun auto weleens uitlenen, denkt dat degene die de auto leent hiervoor verzekerd is. Maar dat is niet zo. In geval van een schade is het de verzekering van de eigenaar van de auto, die de schade dekt. Wel moet de gastbestuurder uiteraard een rijbewijs hebben. En ook moet jij toestemming hebben gegeven voor het gebruik van je auto.

Schadevrije jaren

Een eventuele schade wordt dus gedekt door de autoverzekering van de eigenaar van de auto. Dat heeft echter wel gevolgen voor zijn of haar schadevrije jaren. De terugval in schadevrije jaren kan niet worden verhaald op de gastbestuurder! Gemiddeld hebben Nederlandse autobezitters rond de zeven schadevrije jaren. Met ongeveer zeven schadevrije jaren kan de premieterugval behoorlijk in de papieren lopen. Daardoor kan het soms gunstiger zijn de schade voor eigen rekening te nemen. Je kunt daarover afspraken maken met degene die jouw auto leent. Datzelfde geldt voor verkeersboetes; ook die zullen op jouw deurmat vallen. Maak hier alsjeblieft afspraken over, zodat er achteraf geen onduidelijkheden over zijn.

Alleen WA

Als je auto alleen WA-verzekerd is, dekt de autoverzekering alleen de schade die aan een ander is veroorzaakt. De schade aan de eigen auto is dan niet verzekerd. Dit geldt wanneer jij zelf achter het stuur zit, maar dus ook wanneer een gastbestuurder bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt. De gastbestuurder kan zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) niet aanspreken, want daarvan is schade door motorrijtuigen uitgesloten. De vraag is dan wie de portemonnee moet trekken.

Jonger dan 24

Leen je je auto uit aan iemand die jonger is dan 24 jaar, bijvoorbeeld aan een van je kinderen, dan kan er sprake zijn van een verhoogd eigen risico. Sommige verzekeraars hogen het eigen risico dan met bijvoorbeeld 200 euro op. Als een van de kinderen de feitelijke regelmatige bestuurder is, dan zal die zo aangemeld moeten worden. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je kind zelf schadevrije jaren gaat opbouwen. Bij twijfel of je kind aangemeld moet worden als regelmatige bestuurder, raden wij je aan hierover met je assurantietussenpersoon te overleggen.

Heeft u vragen over uw autoverzekering? Mail dan naar info@abdewijn.nl of bel: (0222) 312315, opdat wij samen kunnen bekijken of alles in orde is.

Tekst: Douwe Vonk, kantoor Ab de Wijn